Kontinuierliche Beobachtung von Personen, Fahrzeugen und Gegenständen in der Waschanlage

Für die Überwachung von Fahrzeugen während des gesamten Waschvorgangs steht eine breite Palette von Sensorlösungen zur Verfügung. Die Sensoren können den rauen Bedingungen in einer Waschanlage standhalten und arbeiten sicher, zuverlässig und effizient.
Detecteren in de carwash

De uitdagingen

In een wasstraat is de detectie van het voertuig erg belangrijk. Het voertuig moet goed gepositioneerd zijn,  zowel vooraf als gedurende de wasbeurt. De zware condities die aanwezig zijn in een wasstraat vormen een grote uitdaging voor een goede betrouwbare detectie. Denk hierbij aan factoren die vóór de wasstraat spelen, zoals regen, wind en ijsvorming. In de wasstraat heb je te maken met factoren als veel water, zeep dat op de sensoren komt, harde blazers die het moeilijk maken voor veel sensoren om betrouwbaar te werk te gaan, damp van het warme water en nevel dat in de lucht hangt door de spray-jets.

Binnen een wasstraat worden tenslotte voertuigen in veel verschillende maten gewassen. Al deze voertuigen hebben een ander profiel. Denk aan het verschil tussen een standaard auto en een pick-up truck. Hiervoor is het dus belangrijk dat de borstels in de wasstraat weten wat het profiel van het voertuig is. Anders kan dat leiden tot schade aan het voertuig als de borstels aan het wassen zijn.

Voor deze uitdagingen is een oplossing nodig die bestand is tegen deze uitdagende factoren / zware condities. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen ten eerste een voertuigdetectie vóór de wasstraat doen. Hiermee kan de aanwezigheid van het voertuig bevestigd worden en om in sommige gevallen een de deur te openen. Ten tweede moet er een voertuigdetectie in de wasstraat worden gedaan om de aanwezigheid te bevestigen, de doorgang te regelen van de voertuigen en handelingen te activeren.

De oplossingen

Induktive Erfassungsschleifen

Bij de bouw van een nieuwe wasstraat kan het zo zijn dat de bestrating nog gelegd moet worden. Hiervoor kan het leggen van Induktive Erfassungsschleifen voor een voertuigdetectie zowel vooraf als tijdens de wasbeurt een geschikte oplossing zijn. Doordat de detectielus in de grond is verwerkt, is er nauwelijks invloed van de omgevingsfactoren. Een prima methode dus om de aan/afwezigheid van het voertuig te detecteren. Voor bestaande wasstraten vergt het veel geld en tijd om alles af te breken en de lussen te leggen in de grond. 

Radarsensoren von Telco Sensors

Die SpaceMotion van Telco Sensors is een doppler radar sensor die geschikt is om beweging te detecteren in een gedefinieerd gebied. Het is dus ook geschikt om een detectie te doen als een voertuig de wasstraat nadert. Door het gebruik van microgolven en door de compacte behuizing is deze sensor geschikt voor plaatsing achter een kunststof wand. Dus volledig uit het zicht! De sensoren zijn uitermate geschikt in toepassingen met zware condities zoals regen, wind en ijsvorming. Zo kunnen radar sensoren prima worden geplaatst vóór de wasstraat. Het maximale bereik van de sensor zelf is instelbaar van 0 tot 100% en ook kan een achtergrondonderdrukking worden ingesteld om continue beweging van objecten in de achtergrond uit te filteren, zoals passerende voertuigen in de achtergrond.

Lichtschranken von Telco Sensors

Die SM3000 & de SM9000 Serie zijn zender/ ontvanger fotocellen die speciaal ontwikkeld zijn voor bestendigheden tegen weersinvloeden, zoals sneeuw, mist en regen van buiten de wasstraat. Door de IP67 (SM3000) en IP69K (SM9000) dichtingsgraad zijn ze ook bestand tegen de grote hoeveelheden water, zeep, stoom, nevel en harde wind uit de blazers die aanwezig zijn in de wasstraat. Hiermee heb je dus altijd een perfectie detectie van het voertuig zowel buiten als in de wasstraat. Waar het bij detectielussen veel geld en tijd kost om ze te leggen, kunnen fotocellen buiten de wasstraat gemakkelijk later ingebouwd worden.

Lichtschermen van Telco sensors

Die SG25-Serie zijn lichtschermen van Telco Sensors die speciaal geschikt zijn voor het doen van een voertuigdetectie. Dit geldt zowel voor buiten als voor in de wasstraat. Door de waterdichte behuizing en IP67 dichtingsgraad zijn de lichtschermen bestand tegen de hevige condities. De SG25 lichtschermen zijn beschikbaar met profiel hoogtes tot 3 meter, waardoor ook vrachtwagen kunnen worden gedetecteerd. Door een wasstraat gaan voertuigen met verschillende maten en het is belangrijk dat de technologie in de wasstraat weet wat het profiel van het voertuig is. Het risico is dat er anders schade kan ontstaan wanneer de borstels het voertuig wassen. De SG25 lichtschermen zijn in staat om het profiel van het voertuig te scannen. Hierdoor weten de borstels wat voor soort voertuig ze gaan wassen.

Menno Reijnders

Unsere Spezialisten helfen Ihnen gerne weiter!

Persoonlijk advies over Continue observeren van personen, voertuigen en objecten in de wasstraat?

Sind Sie nicht sicher, ob dieses Produkt für Ihren Zweck geeignet ist? Haben Sie noch eine Frage? Unsere Spezialisten helfen Ihnen gerne weiter.

Telefonnummer (werktags zwischen 8.30 und 17 Uhr)

Stellen Sie Ihre Frage direkt