Telco-Lichtvorhänge; Betrieb und Anwendungen

In diesem Artikel befassen wir uns mit den verschiedenen Arten von Lichtvorhängen von Telco Sensors und warum sie in den Anwendungen und Branchen, für die sie bestimmt sind, ein Begriff sind.

Lichtrahmen von Telco Sensors

Sensor Partners biedt een ruim assortiment van Telco Sensors Lichtvorhänge aan. De lichtschermen van Telco Sensors staan bekend als robuust en betrouwbaar.  De twee termen; lichtlijsten en lichtschermen, worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Over het algemeen wordt in de toegangstechniek gesproken over lichtlijsten en in de machinebouw over lichtschermen. Beiden komen op hetzelfde neer: een zender aan één kant en een ontvanger aan de ander kant met een web van infrarode stralen er tussenin. Binnen ons assortiment zijn twee series lichtschermen te vinden:

  • SpaceGuard
  • SpaceScan

Hieronder zullen we deze series uiteenzetten en aangeven in welke toepassingen welke lichtlijst toegepast kan worden.

De SpaceGuard series

De gehele SpaceGuard serie, met uitzondering van de SpaceGuard SG 11, is bestand tegen externe lichtbronnen en werkt standalone. Het gepatenteerde AST-systeem zorgt ervoor dat het lichtscherm de gevoeligheid automatisch aanpast aan de omgeving om een optimale meting of detectie te waarborgen. Denk hierbij aan omgevingsinvloeden zoals vervuiling, rook of condens. De ingangen en uitgangen van de zender en ontvanger zijn beveiligd.

  • Standalone werking;
  • Een spanningsbereik van 10 – 36 Vdc;
  • Bestand tegen externe lichtbronnen tot wel 10.000 lux;
  • Gepatenteerde bestendigheid tegen vervuiling, rook, condens, etc.;
  • Ingangen zijn ompoolbeveiligd;
  • Uitgangen zijn beveiligd tegen kortsluiting en inductieve belastingen.

SpaceGuard SG 1

De SG1 is een serie lichtschermen met een breed bereik aan toepassingen. De lichtschermen zijn verkrijgbaar in een waterbestendige IP67 behuizing waardoor deze inzetbaar zijn in applicaties waar vocht-, water- en stofophopingen een probleem kunnen vormen voor andere lichtschermen. Dit is het geval in de schuifdeur van een bus waar regenwater een belemmerend obstakel vormt voor veel sensoren, maar niet de SG 1 lichtschermen. De sensor kijkt door de laag zaagsel heen door de zogeheten excess gain die de sterkte van het signaal aanpast aan de waargenomen vervuiling.

De behuizingen zijn er in verschillende profielhoogtes tot 2,1 m. Door het stralenpatroon en de resolutie garanderen de lichtschermen een grote dekking binnen het detectiegebied tussen de zender en ontvanger. Dit zorgt ervoor dat ook kleine objecten die het lichtscherm passeren kunnen worden gedetecteerd. De SG1 lichtschermen kunnen worden gebruikt in bewegende toepassingen, zoals een meelopende deur met een doorgangsbreedte van wel 4 meter!

SpaceGuard SG2

De SG2 serie van Telco Sensors is ontwikkeld voor gebruik in liften. Een bekende toepassing voor deze lichtschermen is de beveiliging van liftdeuren. De lichtschermen zijn afhankelijk van de toepassing verkrijgbaar in verschillende soorten behuizingen en profielhoogtes tot 2 meter.

Voor een veelzijdigheid aan inzetbaarheid is de sensor uitgerust met verschillende soorten uitgangen. In het bijzonder is er de speciale OSE-uitgang die gebruikt wordt voor de beveiliging van deuren om deze te stoppen voordat er contact is met een persoon of object. Een automatische synchronisatie zorgt ervoor dat zender en ontvanger meteen kunnen werken na installatie. Voor specifieke toepassingen zoals een liftdeur met een zogeheten schaats is er een blanking-functie om foutieve detecties te voorkomen.

SpaceGuard SG10

Voor extreme toepassingen zijn er de SG10 lichtschermen van Telco. Met een bereik van 10 tot 14 meter weet het toepassingen te overbruggen waar de zender en ontvanger ver uit elkaar geplaatst moeten worden zoals grote hangaar-deuren. De robuustheid van deze lichtschermen gaat verder dankzij het neerslagfilter dat het mogelijk maakt om de SG10 in te zetten in buitentoepassingen waar het blootgesteld wordt aan regen, sneeuw en mist. Het filter zorgt ervoor dat het signaal niet onbedoeld wordt getriggerd door deze weersomstandigheden en een betrouwbare detectie dus gewaarborgd blijft. Door al deze voordelen is de SG10 geschikt voor gebruik in vele toegangssystemen zoals poorten, hekwerken, autoliften en slagbomen.

Denk hierbij aan gestapelde houten platen of stalen balken op een pallet die vervoerd worden over een transportband. Een enkele misplaatste balk of plaat kan zorgen voor oponthoud in het gehele productieproces. Het lichtscherm meet en detecteert tijdig het uitstekende en misplaatste deel van de stapel. Hierdoor wordt downtime gereduceerd of geheel voorkomen.

SpaceGuard SG 10 Master/Slave

De SG 10 Master/Slave is de SG10 serie met een master/slave-configuratie. Hierdoor zijn de zender en ontvanger speciaal afgestemd op elkaar waardoor interferentie van buitenaf wordt uitgesloten. De ontvanger reageert hierdoor alleen op signalen die afkomstig zijn van de zender. Dit is vooral handig wanneer er andere lichtbronnen die het lichtscherm kunnen triggeren. Deze serie blinkt uit in toepassingen waar personen en objecten zoals voertuigen gedetecteerd moeten worden bij toegang tot schuifpoorten. De toegangsbeveiliging is dan zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde van de poort geïnstalleerd. Een persoon en/of object wordt dan zowel voor als na het passeren van de poort gedetecteerd. Aanvullend brengt deze configuratie een andere bijzonderheid met zich mee: de master, in dit geval de zender, kan op zichzelf functioneren zonder behoefte aan een ontvanger.

SpaceGuard SG11

De SG11 zijn de meest bekende lichtschermen van Telco Sensors. De SG11 is in de liftenindustrie een bekend begrip door de losse controller en een set lichtschermen die voorzien zijn van stereostekkers. Ze onderscheiden zich van de SG2 door de kleinere beam spacing waardoor detectie nauwkeuriger is. Daarnaast heeft de SG11 een ruim bereik van 4 meter. Dit lichtscherm wordt volledig benut wanneer deze uitgerust wordt met de SGC versterker. De versterker biedt vele mogelijkheden waaronder een automatische instelling voor de gevoeligheid. Deze instelling zorgt ervoor dat de lichtschermen de optimale gevoeligheid hebben op basis van bijvoorbeeld omgevingsfactoren zoals de aanwezigheid van vuil in een toepassing zoals persoonsdetectie bij de roldeur van een hal waar dierenvoeding wordt opgeslagen. De ophoping van stofdeeltjes kan het signaal afzwakken waardoor deze moet worden bijgesteld. Dat is waar deze functie tot zijn recht komt.

De instelling kan ook handmatig bediend worden met behulp van een potentiometer. Voor de brede inzetbaarheid in verschillende toepassingen heeft het lichtscherm verschillende uitgangen. Samen met de uitgangen is er ook een time-outfunctie die belangrijk is voor het dempen van de detectie van objecten die permanent aanwezig zijn in het zichtveld van het lichtscherm. Denk hierbij aan de schaats in een liftdeur.

Voor preventief onderhoud is het lichtscherm voorzien van een interne herkenning van fouten zoals kabelbreuken, elektrische storingen en een foute werking van de zender en ontvanger. In het geval van een van deze fouten worden deze getoond met een indicator. Hierdoor zijn problemen op tijd verholpen en worden kosten in tijd en geld bespaard.

SpaceGuard SG13

De SpaceGuard SG 13 is een lichtscherm met nieuwe behuizing, namelijk de E- en de G-behuizingen. De E-behuizing kenmerkt zich met een afmeting van 28,7 x 14,7 mm en een montage in de geleiding van de deur. Denk aan gebruik als een deurbeveiliging in deuren met relatief minder inbouwruimte, zoals sectionaaldeuren met een compacter geleiderail. Een Voor meer informatie over de verschillende soorten behuizingen kun je aan het einde van dit artikel lezen in de tabel.

De SG13 serie is verkrijgbaar in hoogtes van 848 mm tot 2648 mm. Deze lichtschermen zijn veelzijdig inzetbaar. Een voorbeeld van een toepassing is in een koel- of vriesomgeving. Hier wordt het lichtscherm voor de deur geplaatst. De detectie van personen, voertuigen of objecten wordt dan voor de deur waargenomen.

Een andere toepassing is het gebruik bij een sectionaaldeur. De SG13 kan hierbij in de geleiderails van de deur worden gemonteerd. De dynamische blanking maakt hierin het verschil. Dit houdt in dat, bij het neerdalen van de deur, de stralen opeenvolgend van boven naar beneden worden onderbroken waardoor er een veilige sluiting gegarandeerd wordt.  De functie zorgt ervoor dat het systeem onderscheid kan maken tussen de sluitende deur en een voorwerp of persoon.

SpaceGuard SG15

De SpaceGuard SG15 is een speciaal lichtscherm dat is voorzien van een TÜV-certificering. Dit wil zeggen dat het gebruikt mag worden als een veiligheidssysteem op zichzelf. Andere toegangssystemen zoals een onderloopprofiel moeten eerst een persoon, voertuig of object raken voordat de deur tot een stop wordt gebracht. De SG15 stopt de deur bij detectie, dus voordat de deur contact heeft gemaakt met de persoon, het voertuig of het object.

Ook is het mogelijk bij de SG15 uit meerdere uitgangen te kiezen, zoals een OSE-uitgang of een relais. De OSE-uitgang is, zoals eerder genoemd, een uitgang die speciaal functioneert als veiligheidsuitgang voor lichtschermen. Deze uitgang voert automatisch een test uit voordat de deur dicht gaat.

Aangezien dit lichtscherm is bedoeld voor gebruik op de industriële deuren is deze lijst leverbaar in een hoogte van 1,93 m, 2,29 m en 2,65 m. Deuren hoger dan 2,5 m hoeven maar tot de hoogte van 2,5 m. actief beveiligd te worden. Daardoor is een lichtscherm van 2,5 m ideaal voor het beveiligen van een deur van deze omvang.

SpaceGuard SG25

SpaceGuard SG25 is, in tegenstelling tot lichtschermen met een enkele output, voorzien van een metende functie. Deze functie, pulse-strainoutput genaamd, maakt  het mogelijk om een contourmeting van passerende objecten te doen, zoals in de afbeelding is te zien.

Een uitstekende toepassing waarin de SpaceGuard SG25 goed tot zijn recht komt is in een autowasstraat waar het niet alleen de aanwezigheid van een voertuig, maar ook de contour kan bepalen. Door deze informatie kunnen de borstels maar ook de auto juist gepositioneerd worden tijdens een wasbeurt in de carwash.

SpaceGuard SGP30

Het SGP 30 lichtscherm is voorzien van een montagerail en kan worden gebruikt zonder reflector of ontvanger. Dit komt omdat de SGP 30 uitgerust is als een diffuse proximity (of taster) lichtscherm dat objecten detecteert door de ontvangen reflectie. Dankzij de verschillende soorten beschikbare behuizingen en een control-input is de SGP30 veelzijdig inzetbaar.

In het bijzonder blinkt een diffuse proximity lichtscherm uit in toepassingen met beperkte ruimte zoals in een zaagmachine, schuurmachine of een inpakmachine. Een voorbeeld van een toepassing is de detectie van dozen op een transportband die deze vervoert naar een inpakmachine.

De SpaceScan series

Waar de SpaceGuard series vooral tot hun recht komen in toegangstechniek zijn de SpaceScan series geschikt voor gebruik in de automatisering van industriële processen. Van eenvoudige objectdetectie tot complexe metingen kunnen deze lichtschermen ingezet worden. Naast een veelzijdigheid aan inzetbaarheid typeren deze lichtschermen zich ook met een robuustheid tegen de meest uitdagende omgevingsfactoren.

De SpaceScan SS01

De SS01 serie van Telco Sensors is een serie lichtschermen voor detectietoepassingen binnen de industriële automatisering. Geschikt voor gebruik in vuile of natte omgevingen. De lichtschermen zijn uitgerust met een sterk aluminiumprofiel waardoor ze stegen een stootje kunnen in toepassingen zoals het detecteren van goederen op een transportband. Door de verschillende profielhoogtes tot wel 1980 mm kan het lichtscherm ingezet worden. Voor de moeilijkheden die op kunnen treden in detectie- of meettoepassingen zijn er verschillende resoluties en uitgangen beschikbaar om deze te overbruggen.

Mochten er objecten ongewenst in het zichtveld van de lichtschermen komen, dan is het mogelijk het signaal hiervan middels een blanking te negeren. Middels een 2e control-input op de SSR is deze blanking 5 seconden te activeren. Een voorbeeld hiervan is de detectie van kartonnen dozen op een transportband waarbij het mogelijk is dat een afgescheurde flap voor een valse detectie kan zorgen. De blanking zorgt ervoor dat deze worden genegeerd.

De geavanceerde automatische gevoeligheidsaanpassing zorgt ervoor dat er geen on-site installatie of aanpassingen zijn vereist, het lichtscherm is hierdoor dus plug & play.

De SS01 is speciaal ontworpen voor statische toepassingen waar vuil zich kan ophopen of een goede uitlijning cruciaal is. Denk aan het meten en detecteren van een boomstam op een transportband in een houtzagerij. Het zaagsel kan zich ophopen waardoor een betrouwbare detectie moeilijker wordt. De inzetbaarheid van de SS01 komt door de automatisch aanpassende signaalsterkte per kanaal. Wanneer het signaal wordt verzwakt door ophopend vuil wordt deze vanzelf verhoogd door deze functie. Op dezelfde manier wordt de sterkte bijgesteld om een uitlijning van de zender en ontvanger te krijgen. Hierdoor functioneert het lichtscherm altijd optimaal.

De SpaceScan SS02

De SS 02-serie is een zeer geavanceerd lichtscherm dat een breed scala aan geometrische analysefuncties ondersteunt, welke kunnen worden gebruikt voor meet-, positionerings- bewakingsfuncties. Denk aan het detecteren van boorgaten in metalen platen in de metaalverwerkende industrie of het horizontaal en/of verticaal meten van dozen op een transportband in de verpakkingsindustrie zoals te zien is op de afbeelding. Ook in de textielindustrie helpen deze lichtschermen met het baanverloop van stoffen die toegevoerd worden door een textiel feeder.

De lichtschermen kunnen zodanig geconfigureerd worden, via de PC, zodat ze perfect binnen de gewenste applicatie passen. Op de PC kunnen ook de gemeten waardes real-time worden uitgelezen. Daarnaast biedt de SS02 de mogelijkheid om gebruik te maken van zowel analoge uitgangen als digitale schakeluitgangen. Na het instellen is er ook een mogelijkheid om de configuratie te controleren met een test-input. Om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt in een toepassing is er ook een synchronisatie-functie die de zender en ontvanger kalibreert. Hierdoor kan de SS02 uitstekend aangepast worden op de applicatie!

Wat is de beste keuze voor jouw toepassing?

In de onderstaande tabel hebben we de verschillende series lichtschermen overzichtelijk ondergebracht. Zo wordt het maken van een onderbouwde keuze makkelijker. Voor verdere toelichting over de vermelde type behuizingen is er hieronder een referentietabel voor de type behuizingen toegevoegd. Er nog niet over uit of zit je nog met specifieke vragen? Neem dan Verbindung mit einen unserer Experten ist möglich!

SerieBeschikbare behuizingenDetectie-/ meethoogteSchakeluitgangenExtra functionaliteitenBruikbaarheid in toepassingen zoals
SpaceGuard SG 1  A SlimLine 
B Leading edge
C SlimLine 
D Leading edge
500 – 2100 mmSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC;– Time-out functie
– Dynamisch en statische montage  
Liftdeuren
Doorgangbewaking
Maschinensicherheit  
SpaceGuard SG SG 2A SlimLine 
B Leading edge
C SlimLine 
D Leading edge
2000 – 2100 mmSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC; OSE– Time-out functie
– Dynamisch en statische montage
– Blanking mogelijk
Liftdeuren
Doorgangbewaking
SpaceGuard SG SG 10C SlimLine 
D Leading edge
500 – 2800 mmSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC;– Neerslagfilter
– Standaard IP 67
– Bereik 14 m  
Schuifpoorten
Speedgates
Overheaddeuren
Rolluiken
Koeldeuren
Rolpoorten
SpaceGuard SG SG 10 Master/SlaveC SlimLine 
D Leading edge
500 – 2800 mmSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC;– Neerslagfilter
– Standaard IP 67
– Bereik 14 m  
Schuifpoorten
Speedgates
Overheaddeuren
Rolluiken
Koeldeuren
Rolpoorten
SpaceGuard SG SG 11A SlimLine 
B Leading edge  
570 – 2100 mm of op klantwensSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC;– Uitgebreide controlbox
– Maatwerk mogelijk  
Aufzug
Machinebouw
Doorgangbewaking  
SpaceGuard SG SG 13G, E en  K848 – 2650 mmSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC;Dynamische blanking om in de geleiding te plaatsenOverheaddeuren
Rolluiken
Koeldeuren
Rolpoorten
SpaceGuard SG SG 14C SlimLine 
D Leading edge
850- 2800 mmSollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC;Dynamische blanking om in de geleiding te plaatsenOverheaddeuren
Rolluiken
Koeldeuren
Rolpoorten
SpaceGuard SG SG 15G, E en  K1930 – 2650Sollid State Relais; PNP NO / NC; NPN NO / NC; OSEDynamische blanking om in de geleiding te plaatsen met TÜV certificeringOverheaddeuren
Rolluiken
Koeldeuren
Rolpoorten
SpaceGuard SG SG 25C SlimLine 
D Leading edge
500 – 2800 mmPulse Train UitgangPuls Train functie biedt de mogelijkheid om contouren te scannenWasstraat
Contourmeting
Krattenwasser
Machinebouw
SpaceGuard SG Proximity SGP 30K510 – 1980 mmSollid State Relais;  Tasterfunctie waardoor zender ontvanger in één behuizingZaagmachines
Inpaklijnen
Deurbewaking
SpaceScan SS01H160 – 1980 mm.Sollid State Relais;  Uiterst fijne resolutie voor objecten tot 2,5 mmWasstraat
Contourmeting
Krattenwasser
Machinebouw
Koeldeuren
SpaceScan SS02H160 – 1980 mm.4-20 mA / 0-10 V (2-wire)
2 x NPN;
4-20 mA / 0-10 V (2-wire)
2 x PNP;
4 x NPN;
4 x PNP  
Analoge uitgang Programmeerbaar middels software

Wasstraat
Contourmeting
Krattenwasser
Machinebouw

 

Referentietabel voor type behuizingen:

 

Afmetingen

Afwerking

A-behuizing*

10 x 28 mm – geplaatst in de lengte

Slimline, IP54

B-behuizing*

13 x 37,5 mm – geplaatst in de breedte

Leading edge, IP54

C-behuizing

12 x 30 mm

IP67

D-behuizing

14 x 38,4 mm

IP67

E-behuizing

28,7 x 14,7 mm – gemonteerd in de geleiding van de deur

IP67

G-behuizing

19,5 x 20,8 mm – gemonteerd in de geleiding van de deur

IP67

H-behuizing

Niet specifiek

Robuust profiel met hogere resolutie en functionaliteit

K-behuizing

22,7 x 19,2 mm – gemonteerd in de geleiding van de deur

IP67

M-behuizing

Niet specifiek

Zender en ontvanger in een behuizing, IP67

*Leverbaar met speciale moulding waardoor een hogere waterdichtheid mogelijk is.

Zugehörige Produktkategorien

Verwandte Anwendungen

Das könnte Sie auch interessieren

Unsere Spezialisten helfen Ihnen gerne weiter!

Persoonlijk advies over Telco lichtschermen; werking en toepassingen?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze thermografie helpen u graag verder.

Telefonnummer (werktags zwischen 8.30 und 17 Uhr)

Stellen Sie Ihre Frage direkt