Wat is een IP klasse?
Een IP-beschermingsklasse, ook wel Ingress Protection genoemd, vallen onder de IP-norm EN 60529. Het is de mate waarin een apparaat is afgesloten tegen vaste deeltjes in de lucht (zoals stof) en vocht. Apparaten, zoals sensoren, worden geclassificeerd in een beschermingsklasse.
De dichtingsgraad biedt de gebruiker informatie over de bruikbaarheid van een apparaat in een bepaalde omgeving. In verschillende industriële omgevingen kan het zo zijn dat de sensor te maken krijgt met vloeistoffen die erop spatten of druppelen, maar ook met stofdeeltjes in de lucht die de behuizing in kunnen komen. Belangrijk voor de gebruiker is om dan te weten in welke mate de elektronica hiertegen bestendig is.
Kortom, de IP-dichtingsgraad biedt de gebruiker inzicht in het beoordelen van de bruikbaarheid van een sensor in bepaalde werkomgevingen.
Welke soorten IP beschermingsklassen zijn er?
De IP-beschermingsklassen bestaan uit (de letters) IP gevolgd door twee cijfers welke ieder iets vertellen over de mate van bescherming. Het eerste getal (0 tot 6) geeft de beschermingsgraad aan voor vaste stofdeeltjes aan. Het tweede getal (0 tot 9) is de dichtingsgraad tegen vloeistoffen, in de volksmond: de waterdichtheid. Deze getallen kunnen voor beide stoffen ook een X zijn wat betekent dat er geen informatie over de bescherming bekend is. Tot slot zijn er een selectie aan letters die aan de code toegevoegd kunnen worden en na de getallen komen.
Een veel voorkomende en zeer robuuste beschermingsklasse is IP69K. Dit betekent dat een sensor met deze klasse:
- Volledig beschermd is tegen stof;
- Vochtdicht is en zelfs met een hogedrukreiniger schoongemaakt kan worden;
Industriële toepassingen waar de IP klasse een rol speelt
Om het belang van deze beschermingsklassen voor sensoren en aanverwante componenten zoals relais, montagebeugels en kabels uit te lichten volgen een aantal industriële toepassingen.
Sproeistraal inspecteren met IP klasse tegen water

Auto’s en andere voertuigen worden voorzien van een laklaag door middel van industriële geautomatiseerde verfspuiten. De concentratie van verf in een bepaalde spot kan ervoor zorgen dat een hele verfbeurt is verpest. Om dit te voorkomen wordt de verneveling en de verspreiding van de druppels die uit de sproeikop komen gemonitord. De sensor kan door middel van de breking van het verstoorde licht (door de druppels) bepalen of de sproeistraal gelijk verspreid is. In zo’n toepassing is het belangrijk dat de sensoren de gespoten verfdeeltjes maar ook het water waarmee ze gereinigd worden niet doorlaten. Een sensor die hiervoor wordt gebruikt is de L-LAS-TB-100-T + R-CL uit de L-LAS-TB-CL serie lasergordijnen de Sensor Instruments.
Weerbaarheid tegen weersomstandigheden met een IP beschermingsklasse

Niet iedere industriële toepassing speelt zich af binnen een fabriek. Er zijn ook uitdagende buitentoepassingen zoals de positionering van containers in overslagterminals. Het is de bedoeling om te voorkomen dat de containers of de kraan die deze vervoert nergens tegen aan botsen en de plaatsing van deze containers foutloos verloopt. De uitdaging zit in het feit dat het op regenachtige dagen of andere uitdagende weersomstandigheden van de sensor verwacht mag worden dat deze probleemloos doorwerken. De oplossing is de LAM 50-serie lasers de distance.
Zaagselopbouw in houtzagerijen veilig met IP klasse

In de houtindustrie worden verschillende sensoren toegepast: van positioneringslasers voor de positionering van de zaag tot het opmeten van de houten balken met een ultrasoonsensor. Denk aan de Z10M18B-F-638-lp60 de Z-Laser of de pico+35/F/A de Microsonic. In deze omgevingen zijn er constant zaagseldeeltjes en houtstof in de lucht. Om de sensoren hier tegen te beschermen zijn er sensoren die uitgerust zijn met een hoge(re) dichtingsgraad voor stof zoals IP67. In deze atmosfeer is er ook een explosiegevaar, daarom wordt er ook vaak met ATEX-gecertificeerde fotocellen gewerkt zoals de Ex-variant van de SMRR 8500 MG 5 de Telco Sensors.
Objectdetectie in hygiënische omgevingen

In toepassingen zoals deze te vinden zijn in food & beverages of bijvoorbeeld de farmaceutische industrie is hygiëne van hoog belang. De sensoren in deze omgevingen worden regelmatig gereinigd en dat vaak met een hogedrukreiniger. Om de hoeveelheid water te kunnen weerstaan dient een sensor te zijn uitgerust met de beschermingsklasse IP68 of IP69K. Een goed voorbeeld hiervan is de pms-25/CF/A1 uit de pms-serie van Microsonic met een volledig waterdicht washdown-design of de PFM1/BP-1H uit de PFM-serie van Micro Detectors met de hoge waterdichtheid en bekendheid in de voedingsmiddelenindustrie.
Autowasstraten
In een geautomatiseerde autowasstraat dient een voertuig gedetecteerd te worden om de positie ervan te bepalen. Hiervoor worden o.a. de SG25 lichtschermen de Telco Sensors gebruikt. Met de hulp van deze positionering worden verschillende processen doorlopen zoals het borstelen en sproeien van glasreiniger. In verband met de blootstelling aan water dat op de lichtschermen spat zijn deze uitgerust met een IP67 dichtingsgraad.
