Kleurcontrole van samples met gerecycled plastic pellets

Met het LAB kleurmeetsysteem van Sensor Instruments ben je in staat om een nauwkeurige kleurcontrole uit te voeren van samples met gerecycled plastic pellets en daarmee de kwaliteit van gerecyclede eindproducten te verhogen.

Strengere eisen in de plastic recycling industrie

De productie van plastic is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Van al dat plastic wordt minder dan de helft gerecycled. De rest wordt gestort, verbrand of belandt in de natuur. Volgens de wet wordt het in de toekomst verplicht om plastic producten te produceren met minstens 50-55% aan gerecycled plastic. Naast dat het percentage gerecycled plastic in plastic eindproducten stijgt, worden ook de eisen voor het plastic steeds hoger. Denk hierbij aan het type plastic en de oorsprong van het plastic.

Kleur en helderheid wordt essentieel

De actuele ontwikkelingen maken dat het voor de eindklant steeds belangrijker zal zijn om producten te ontvangen van goed gerecycled plastic. Kleur en helderheid is voor hen een teken van goede kwaliteit. Daarnaast moeten producten natuurlijk de juiste kleur hebben. Dat is echter steeds moeilijker te realiseren doordat het eindproduct uit steeds meer verschillend gerecycled plastic moet bestaan.

Het monitoren van de kleur van gerecycled plastic

Voor de gewenste kwaliteit is het belangrijk dat plastic pellets heel nauwkeurig en betrouwbaar worden gemonitord op kleur en helderheid. Deze pellets, vaak in de vorm van korrels, zijn ontstaan na het sorteren, wassen en extruderen (compounding) van gerecycled plastic recyclaat. De pellets worden vervolgens vaak opgeslagen in grote silo’s. Hier worden vervolgens samples uitgehaald.

Het uitvoeren van een betrouwbare en accurate kleurcontrole van samples met gerecycled plastic pellets is mogelijk met het LAB kleurmeetsysteem van Sensor Instruments.

De werking van het kleurmeetsysteem van Sensor Instruments

Eerst wordt de sample met pellets in een trechter gegoten aan de zijkant van het meetinstrument. De geïntegreerde sensor meet van achter een glazen plaatje de kleur van de sample. De gemeten kleur wordt afgebeeld op numerieke wijze met L*a*b* kleurwaarden. De standaardafwijkingen dL*da*db* beschrijven het verschil in kleur met de vooraf gekalibreerde RAL kaarten. De gemeten waarden worden vervolgens allemaal opgeslagen op de PC die draait op de gratis vooraf ingestelde software. Ten slotte worden de gemeten kleurwaarden, inclusief informatie over het soort recyclaat en de datum en tijd dat de sample is gemeten, afgebeeld op een label, uitgeprint en op de sample bakjes geplakt.

In het kennisbankartikel; Mesure du plastique recyclé : Contrôle automatisé précis grâce au système de mesure de la couleur LAB wordt meer kennis gedeeld over het LAB kleurmeetsysteem.

Produits associés

SPECTRO-3-0°/45°-MSM-ANA-LAB-P

Meer weten over Kleurcontrole van samples met gerecycled plastic pellets

Nos employés sont prêts à vous fournir les meilleurs conseils. Remplissez le formulaire de contact et décrivez l'application souhaitée avec le plus de détails possible! Nos experts se mettent immédiatement au travail.