Sensoren voor baankant sturing, meting en detectie

Veel industriële processen zijn geautomatiseerd met behulp van een transportband. Deze transportbanden hebben een zogeheten baanloop, oftewel het verloop van de band op rollers. Het uitvoeren van een detectie, van producten bijvoorbeeld, wordt ook wel baankant detectie genoemd. Baankant detectie, ook wel ‘web edge guiding’, ‘kantsturing’ of ‘baankantsturing’ genoemd, is het positioneren van de baanloop van de transportband.
baankantsturing

Wat is een baankantsturing, baankantregeling of baankantdetectie?

Veel geautomatiseerde productieprocessen maken gebruik van een transportbandinstallatie. Deze banden maken gebruik van rollers en een transportband. Het is van belang om de transportband goed uit te lijnen. Dit wordt ook wel de baanloop of het baanverloop genoemd. Sensoren worden gebruikt om deze uitlijning van de transportband of producten erop te monitoren en detecteren. Deze toepassing staat bekend als web edge guiding, kantsturing, baankantsturing of baankantdetectie.

In plaats van de transportband worden ook verschillende materialen gevoed over de rollers van het transportsysteem. Je kan daarbij denken aan folies, papiersoorten, metalen sheets of textiel.

Deze materialen worden door het transportsysteem gevoed en geïnspecteerd door een vorksensor. De sensor is gemonteerd aan de baankant zodat het materiaal door de vorkopening loopt. Door de vorksensor kan de besturing de motoren van het transportsysteem aansturen met de juiste snelheid en hoek van de sturende as.

bks baankant sensor voor baankant sturing, web edge guide

De voordelen van een baankantdetectie

Voorkom materiaalschade

Het materiaal raakt niet beschadigd door fouten in de uitlijning van het materiaal over het baanverloop. 

Minder downtime

 Minder stilstand door fouten en interventies. Dit verhoogt het rendement van de productie.

Minder productafval

Het materiaal is over de hele breedte bruikbaar, waardoor er minder materiaal verspild wordt.

Nauwkeurigere snijpositie

Producten zijn kwalitatief beter door nauwkeurigere snijposities en afmetingen.

Sensoren voor baankant detectie en meting

Ultrasoon sensoren voor baankant sturing

Het materiaal wordt gedetecteerd door een vorkvormige ultrasoon sensor. Zender en ontvanger worden tegenover elkaar geplaatst en het materiaal dat zich tussen de vork begeeft dempt een deel van het uitgezonden geluid. De sensor stuurt vervolgens een IO-Link, trigger, 4-20 mA of 0-10 V signaal uit. Op basis van dit signaal kan de baanloop bijgestuurd worden. Productiefouten, verlies en stilstand worden hiermee voorkomen. Door de hoge reactiesnelheid van de ultrasoon sensor kan het worden gebruikt op materiaal dat op zeer hoge snelheid passeert. Ultrasoon signaal is uitermate geschikt voor objecten zoals folies, transparante materialen en papier door de onvatbaarheid voor reflectie en transparantie.

Baankantsturing

Baankantdetectie met lichtschermen

Baankant detectie kan ook uitgevoerd worden met lichtschermen of laser lichtgordijnen. Dit wordt vaak gedaan wanneer het luchtig materiaal betreft zoals textiel, geweven of niet-geweven materiaal, tapijt, etc. Hierin wordt hetzelfde principe als met ultrasoon geluid gebruikt; zender en ontvanger worden tegenover elkaar geplaatst en wanneer het signaal afwijkt wordt de baanloop bijgestuurd.

SGP30 lichtscherm in transportsysteem

Vorksensoren voor baankantinspectie

Vorksensoren of vorkfotocellen kunnen door de vorm behuizing uitstekend gebruikt worden voor baankant detectie. Het rolmateriaal of de transportband wordt door de vorkopening van de sensor gevoed. De sensor wordt dan ingesteld met parameters en toleranties om de meting, detectie of inspectie uit te voeren. Het kan hier gaan om de uitlijning van de transportband, het tellen van producten over de transportband of het inspecteren van een rolmateriaal zoals ducttape.

Baankantsturing vorkfotocellen

Gerelateerde toepassing

Mogelijk vindt u dit ook interessant

chemisch resistent sensoren

Welke type sensoren zijn bestendig in chemisch veeleisende omgevingen met zuren en logen?

In dit artikel onderzoeken we type sensoren die bestendig zijn voor gebruik in chemische veeleisende omgevingen
Ultrasoon versus laser afstandsmeting

Afstandsmetingen: laser of ultrasoon?

In dit artikel staan we stil bij de verschillen tussen de ultrasone en laser-gebaseerde meetprincipes, uitdagende toepassingen die dit verschil benadrukken en tot slot werpen we een blik op de mogelijke oplossingen hierin.
Ombuigreflector

Ombuigreflector: geluid van ultrasoon sensoren omleiden

In dit artikel het ombuigen van de geluidskegel van een ultrasoon sensoren middels een ombuigreflector. Hierdoor is een alternatieve montage van de ultrasoonsensor mogelijk.
hps340-wit-1.jpg

Chemische bestendigheid en sensoren

Chemische stoffen kunnen funest zijn voor je sensoren. Corrosie is een van de risico’s. Hoe kun je je sensoren en productieproces hiertegen beschermen? Maak gebruik van sensoren met een chemische bestendigheid!
Flip Jagt

Sensor specialist

Flip Jagt

Persoonlijk advies over: Sensoren voor baankant sturing, meting en detectie?

Heeft u vragen over dit onderwerp of hulp nodig bij de juiste keuze? Vraag het onze specialist. 

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag