Chemische bestendigheid

Chemische stoffen kunnen funest zijn voor je sensoren. Corrosie is een van de risico’s. Hoe kun je je sensoren en productieproces hiertegen beschermen? Maak gebruik van sensoren met een chemische bestendigheid!
hps340-wit-1.jpg

Wat is chemische bestendigheid?

Chemische bestendigheid verwijst naar de mate waarin een materiaal bestand is tegen de degradatie of verandering als reactie op contact met verschillende chemische stoffen. Dit omvat vloeistoffen, gassen, oplosmiddelen of andere substanties die een potentieel schadelijk effect kunnen hebben op het materiaal.

Industriële toepassingen met de aanwezigheid van chemicaliën

In de productie industrie worden dagelijks allerlei chemische stoffen gebruikt. Tijdens productieprocessen kunnen aanwezige chemicaliën schade aanrichten aan de productielijn. Het is daarom van belang gebruik te maken van chemisch bestendige onderdelen zoals bijvoorbeeld sensoren en kabels. De juiste keuze van sensoren is hierbij van groot belang. 

5 chemische bestendige materialen

  1. Roestvrij staal (RVS): Deze legering bevat chroom, waardoor het een beschermende oxidefilm vormt die het beschermt tegen corrosie door diverse chemische stoffen.

  2. Polytetrafluoretheen (PTFE, bijv. Teflon): Dit polymeer staat bekend om zijn inertie tegenover een breed scala aan chemicaliën, waaronder zuren, basen en oplosmiddelen.

  3. Glas: In veel gevallen is glas bestand tegen chemische aanvallen van zuren, basen en andere oplossingen, waardoor het veel wordt gebruikt in laboratoriumapparatuur en chemische verwerking.

  4. Polyethyleen (PE): Dit is een veelgebruikte kunststof vanwege zijn uitstekende weerstand tegen veel chemicaliën, zoals zuren, basen en oplosmiddelen.

  5. Hoge-dichtheid polyethyleen (HDPE): Net als gewoon polyethyleen biedt HDPE een goede bestendigheid tegen verschillende chemicaliën, waardoor het geschikt is voor toepassingen zoals opslag van chemicaliën, buizen en liners voor tanks.

Kies sensoren met de juiste chemische bestendigheid

Per toepassing en situatie kan de chemische reactie maar ook functionaliteit van de sensoren (en aanverwanten) verschillend zijn. Daarom raden wij ten alle tijden aan niets te ondernemen zonder de supervisie en raad van een gekwalificeerd bevoegde. Wij geven u graag advies over ons assortiment aan chemisch bestendige sensoren. In dit artikel benoemen we een aantal chemisch bestendige sensoren binnen ons assortiment.

Chemisch bestendige ultrasoon sensoren

microsonic heeft een aantal series specifiek voor toepassing in omgevingen die rijk zijn aan (corrosieve) chemicaliën. Zo is er de crm+ een aangepaste versie van de mic+ met RVS behuizing en teflon film over de transducer. De pico+TF is een aangepaste versie van de reguliere pico+, ook deze heeft een andere behuizing maar van kunststof en dezelfde teflon film over de transducer. Verder is er de hps+ serie welke naast chemische bestendigheid ook met een speciale drukbestendigheid is uitgerust waardoor het betrouwbaar meten in een tank met veranderende (lucht)druk mogelijk is. Lees er hier meer over.

De hps-340 van microsonic is een ultrasoon sensor met chemische bestendigheid

Inductieve naderingsschakelaars in chemische behuizing

Inductieve naderingsschakelaars uit de FME/FMM/FMK/FMT series van Micro Detectors zijn er in volledig metalen behuizing (RVS 316L) waardoor een verhoogde chemische bestendigheid wordt gerealiseerd. Aanvullend hierop hebben deze sensoren een schokbestendigheid en IP68/IP69K dichtingsgraad.

De FullMetal serie van MicroDetectors voor chemische bestendigheid en bestendigheid voor sensoren in druk

Laser afstandssensoren in Ex d behuizing

De laser afstandssensoren uit de LAM series worden voorzien van een ATEX-conforme Ex d behuizing van 316L RVS. Deze is niet alleen corrosiebestendig tot in zekere mate (zie de tabel onder in dit artikel) maar voorkomt dat de laser een ontstekingsbron vormt in een omgeving met explosiegevaar door de aanwezigheid van gas en stof in de atmosfeer.

Fotocellen in verschillende kunststoffen en roestvrijstalen behuizingen

De fotocellen uit de SM9000 series van Telco Sensors zijn eveneens voorzien van een 316 RVS behuizing waardoor deze gebruikt kunnen worden in omgevingen met een grotere uitdaging door de aanwezigheid van chemische stoffen. Overige fotocellen zijn voorzien van een behuizing gemaakt van verschillende soorten kunststoffen met verschillende chemische bestendigheden die in onderstaande tabel worden toegelicht.

Componenten machineveiligheid in verschillende behuizingen

Trapped key interlocks van Haake Technik verzorgen een mechanische beveiliging die gemaakt is van AISI 316 RVS. De overige veiligheidscomponenten zoals veiligheidsbumpers en -lijsten zijn, op aanvraag, uitvoerbaar voor uw toepassing!

Machineveiligheid Key for Haake HST Trapped Key Interlock Systems

Chemisch bestendige toebehoren

Kabels zijn er in verschillende vormen, maten, aansluitingen en materialen. Zo zijn er soorten kabels van PUR (polyurethaan) en TPE (thermoplastisch elastomeer) die ieder een eigen chemische bestendigheid hebben. 

Kabel voor aansluittechniek van TPE materiaal

De chemische bestendigheid van RVS

Roestvrij staal (RVS) staat bekend om zijn opmerkelijke chemische bestendigheid, die het geschikt maakt voor een breed scala aan toepassingen. Deze legering is inherent bestand tegen corrosie en oxidatie dankzij de aanwezigheid van chroom, dat een beschermende oxidefilm vormt op het oppervlak van het metaal. Deze film fungeert als een schild tegen invloeden van buitenaf en weerstaat agressieve chemische stoffen, zoals zuren, logen en verschillende industriële oplossingen. Het vermogen van RVS om zijn integriteit te behouden, zelfs onder blootstelling aan diverse chemische omgevingen, maakt het een veelgebruikt materiaal in uiteenlopende sectoren, variërend van de voedingsindustrie tot chemische verwerking en medische toepassingen.

Mogelijk vindt u dit ook interessant

chemisch resistent sensoren

Welke type sensoren zijn bestendig in chemisch veeleisende omgevingen met zuren en logen?

In dit artikel onderzoeken we type sensoren die bestendig zijn voor gebruik in chemische veeleisende omgevingen
Fotocel werkt niet goed

Fotocel sensor werkt niet (goed). Hoe los je dat op?

De fotocel gaat niet aan, schakelt niet of doet foute detecties. In dit artikel worden veel voorkomende problemen en hoe deze opgelost kunnen worden bondig beschreven. Met behulp van speciale accessoires kan jij het maximale uit jouw fotocel en automatisering halen!
De ILR 31-46 R is een reflector voor Telco Sensors reflectorfotocellen.

Reflectorfotocellen: gepolariseerd of niet?

We behandelen de verschillen en toepasbaarheid van reflectorfotocellen met een gepolariseerde en een normale reflector. Tot slot geven we een idee over het maken van de juiste keuze voor jouw toepassing.
Ultrasoon versus laser afstandsmeting

Afstandsmetingen: laser of ultrasoon?

In dit artikel staan we stil bij de verschillen tussen de ultrasone en laser-gebaseerde meetprincipes, uitdagende toepassingen die dit verschil benadrukken en tot slot werpen we een blik op de mogelijke oplossingen hierin.
Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Chemische bestendigheid?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag