Hoe automatiseer ik bovenloopkranen met sensoren?

De toepassing van laser afstandssensoren in bovenloopkranen. Hoe werkt het? Welke oplossingen zijn er?

Bovenloopkranen worden gebruikt voor het hijsen en verplaatsen van zware materialen binnen een loods of (fabrieks-)hal. Om dit probleemloos te laten gebeuren heeft de bovenloopkraan informatie nodig over de omgeving. Er doen zich verschillende situaties voor waarin een sensor in bovenloopkranen met de juiste functionaliteiten de oplossing kan bieden. 

In dit artikel gaan we dieper in op de functionaliteiten van sensoren die een onmisbare uitkomst bieden in een industriële toepassingen met bovenloopkranen. Om specifieker te zijn: het gaat om lasersensoren. Als aanvulling hierop worden een verscheidenheid aan sensoren toegelicht met onderlinge voor- en nadelen om een weloverwogen keuze te maken in uw oplossing.

Tandem functie: bovenloopkranen bewegen synchroon

In een toepassing waar er meerdere kranen synchroon over dezelfde baan moeten opereren zijn veiligheid en controle niet weg te denken. Wanneer één van de kranen niet op de juiste positie voortbeweegt wordt het evenwichtspunt van de lading verstoord. Een ander risico is een botsing tussen deze kranen door bijvoorbeeld een fout in de bediening.

De oplossing voor een dergelijke toepassing zijn sensoren met een tandem-functie. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat de twee bovenloopkranen elkaars relatieve positie, door middel van sensoren, constant detecteren en op basis hiervan voortbewegen. De sensoren maken hierbij gebruik van het Time Of Flight-principe (TOF). Er wordt een signaal uitgezonden door de sensor naar een reflector of een ontvanger. Op basis van het tijdsverschil tussen het uitgezonden en ontvangen signaal kan de afstand door de sensor bepaald worden. Wanneer een gewenste afstand (binnen het max. bereik van de sensor) is geconfigureerd zorgen de sensoren ervoor dat deze afstand bewaard blijft tussen de twee kranen.

Animatie van de tandem functie om bovenloopkranen synchroon te laten bewegen

Anti-collision functie: voorkom botsingen van bovenloopkranen

Sensoren in bovenloopkranen kunnen botsingen voorkomen

Een andere belangrijke functionaliteit die een uitkomst biedt in de automatisering van bovenloopkranen is de anti-collision functie. De sensoren die deze functie ondersteunen zorgen ervoor dat de aandrijvingssnelheid kan worden aangepast op basis van een gedetecteerde afstand tot een obstakel. In de praktijk kan dit een andere kraan zijn.

Sensoren met een anti-collision functie maken tevens gebruik van het TOF-principe (Time Of Flight) om een afstand te bepalen. Echter, in deze functionaliteit wordt dit principe ingezet om de snelheid niet constant te houden zoals bij de voorgenoemde tandem-functie. De snelheid waarmee de kraan zich voortbeweegt wordt geleidelijk aan afgeremd. Zo kan een gewenste snelheid worden ingesteld per afstand tot een bepaald object. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bovenloopkraan de eerste zone van tien meter tot een object op normale arbeidssnelheid beweegt en in de tweede vijf meter nog in arbeidssnelheid halveert. Door de constante berekening van de afstand door uitgezonden en ontvangen signalen kan de sensor bepalen wanneer de snelheid moet worden aangepast. Naarmate de afstand kleiner wordt, wordt de snelheid, met geleidelijke overgangen, verminderd tot de kraan stil staat.

Wat is de beste oplossing voor u?

Hieronder staan de verschillende sensoren toegelicht die ieder binnen hun eigen specificaties uitblinken in een toepassing met bovenloopkranen. De genoemde sensoren kunnen ieder worden ingezet voor zowel de tandem als anti-collision functie. Echter, is de LAM 5.21 de enige waarbij deze functionaliteiten voorgeprogrammeerd zijn. De andere twee opties vereisen een configuratie middels bijvoorbeeld een PLC (Programmable Logic Controller). Op basis hiervan kunt u een weloverwogen keuze maken die aansluit bij uw wensen en de eisen van uw toepassing. Mocht u er nog niet over uit zijn dan kunt u altijd nog contact opnemen met een van onze experts!

sensor-partners-lam-511 (1)
LAM 5.21
De industriële afstandslaser LAM 50/ LAM 51 / LAM 52 serie
LAM 50
LAM laser afstand sensoren zijn robuuste lasersensoren
LAM 70
Ondersteuning van functies
Voorgeprogrammeerd
In te stellen door gebruiker
In te stellen door gebruiker
Schakelfrequentie
100 Hz
10/50 Hz
40 kHz
Meetbereik met reflector
70 meter
150 meter
270 meter
Meetbereik zonder reflector
N.v.t.
30 meter
125 meter
Beschermingsklasse
IP69K
IP65
IP67
Bedrijfstemperatuur
-10 … +50 °C
-40 … +50 °C
-40 … +60 °C
Nauwkeurigheid
+/- 30 mm
+/- 3 mm
+/- 60 mm
Prijsklasse
€€
€€€

Gerelateerde toepassing

Gerelateerde productcategorieën

Neem contact op met productspecialist

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.