Wat zijn industriële interfaces en protocollen?

De verschillende industriële interfaces protocollen op een rijtje!

In een industrieel systeem zijn verschillende apparaten en besturingen met elkaar verbonden. Het geheel aan deze verbindingen zorgen ervoor dat ieder apparaat de benodigde processen naar behoren kan uitvoeren. Hieronder wordt verstaan: een goede communicatie door een goede verbinding tussen alle apparaten die verdeeld zijn over verschillende systemen en netwerken. Wat betreft de communicatie; deze wordt geregeld door de besturing (meestal een PLC) waar alle systemen samenkomen. Om zo een industrieel netwerk te begrijpen kan je de volgende vragen stellen: wat zijn interfaces en voorbeelden hiervan? Wat zijn protocollen en waar dienen deze voor? 

In dit artikel nemen we deze vragen ter hand en proberen we je wegwijs te maken in dit interessante domein van industriële automatisering.

Wat zijn interfaces?

Systemen communiceren verschillende gegevens met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de gegevens over de temperatuur die een temperatuursensor levert aan andere apparaten in hetzelfde subsysteem zoals een industrieel verwarmingssysteem. Bij een te lage temperatuur ‘weet’ de verwarming door de communicatie met de sensor dat het de temperatuur moet verhogen om de verwerking van bijvoorbeeld chocolade optimaal te houden.

Deze cruciale communicatie verloopt over een zogeheten interface. Dit is een verbinding tussen netwerken waarover de controle en besturing van alle aangesloten systemen wordt gecommuniceerd. Hier wordt alle data tussen verschillende apparaten maar ook tussen besturing en apparaten over uitgewisseld. Het interface is dus kort gezegd de aansluiting waardoor verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren.

Voorbeelden van industriële interfaces

Wat zijn protocollen?

Het verzenden en ontvangen van data is nog niet voldoende voor foutloze en naadloze besturing en communicatie binnen een systeem. De communicatie tussen alle apparaten en besturingen moet onderling begrijpbaar zijn voor alle onderdelen in het systeem. Zo zijn er verschillende talen waarin alle industriële apparaten kunnen communiceren met elkaar. Wanneer besturingen en apparaten dezelfde taal spreken kan de communicatie succesvol zijn. Deze talen worden ook wel protocollen genoemd. Het protocol beschrijft dus hoe de communicatie tussen de verschillende apparaten moet verlopen. In protocollen zijn namelijk verschillende regels en opdrachten verwerkt.

Voorbeelden van industriële protocollen

Meer draagvlak voor IO-Link

IO-Link is the new kid on the block. Het wordt namelijk de eerste wereldwijd gestandaardiseerde I/O-protocol voor industrieel gebruik! Het helpt daarmee met het bouwen van nieuwe overzichtelijke netwerken tussen besturing en sensoren. Ook bestaande netwerken kunnen gemakkelijk worden vervangen of aangevuld door de zeer eenvoudige retrofitting mogelijkheden. 

Kom meer te weten over IO-Link in de artikelen hiernaast en maak je processen efficiënter! 

microsonic m30 ultrasoon sensoren

Voordelen IO-Link bij ultrasoon sensoren van microsonic

Gerelateerde toepassing

Neem contact op met productspecialist

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.