Infrarode warmtebeeldcamera’s: werking en soorten

Infrarode straling is met het blote oog niet waar te nemen. Echter met behulp van warmtebeeldcamera’s wordt het mogelijk om de onzichtbare straling zichtbaar te maken in applicaties met gassen, broeidetectie, 24/7 controles, etc.

Thermography infrared radiation

Wat is infrarode straling?

Wij zijn allemaal omringd door een vorm van elektromagnetische straling. Van de meeste straling merken wij niks en is bovendien compleet onzichtbaar voor onze ogen. Het zichtbare lichtspectrum is dat smalle deel dat een mens kan waarnemen en vormen de zichtbare kleuren die wij kennen.

Alle objecten stoten een mate van onzichtbare infrarode straling uit. Dat betekent echter niet dat deze straling niet zichtbaar te maken is. De oplossing is thermische beeldvorming waarmee infrarode energie zichtbaar wordt. Een object zal meer infrarode straling uitstoten wanneer de temperatuur van het object stijgt, zoals bij telefoons, afstandsbedieningen, zonnepanelen, etc. Met infrarode thermografie wordt het mogelijk om met ons blote oog van een afstand de temperatuur van het object te meten zonder hierbij het risico te lopen om in een gevaarlijke situatie te belanden.

Voordelen van (infrarode) warmtebeeldcamera’s

Infrarode camera’s, beter bekend als warmtebeeldcamera’s, zijn non-contact apparaten in staat om thermische energie te detecteren en vervolgens te visualiseren in een beeld. Daarmee ben je als gebruiker in staat om de infrarode straling zichtbaar waar te nemen. Bovendien kan je de hoeveelheid straling bepalen en meten om achteraf eventuele temperatuurberekeningen uit te voeren. Met deze analyses is het mogelijk om de aanwezigheid van hitte te bepalen om vervolgens de risico’s te inventariseren.

Een infrarode camera is vaak ook voorzien van een normale camera waarmee naast een thermische beeld gelijk ook een zichtbaar beeld wordt vastgelegd. Door deze beelden samen te voegen wordt het gemakkelijker om problematische gebieden in het infrarode beeld te vergelijken met het daadwerkelijke apparatuur of het gebied dat je aan het inspecteren bent.

Objecten zoals machines, installaties en andere elektronica worden heet voordat ze kapot/defect gaan. Infrarode camera’s zijn een uitstekende kost-efficiënte oplossing om 24/7 preventieve onderhoud in bijvoorbeeld machineparken of energie-installaties uit te voeren.

Een bijkomend voordeel van een infrarode camera is dat deze ongevoelig is voor lichtcondities. Alle objecten met een temperatuur stoten hitte uit in het infrarode spectrum. Hierdoor maakt het niet uit of het donker of licht is, IR camera’s zullen de energie altijd waar kunnen nemen.

Het ruime assortiment aan warmtebeeldcamera’s binnen Sensor Partners

Bij Sensor Partners maken wij onderscheid binnen de thermografie in vier categorieën warmtebeeldcamera’s:

Handheld thermografie

Handheld thermografie, ook wel point & shoot thermografie, van FLIR zijn warmtebeeldcamera’s geschikt voor talloze applicaties. Denk hierbij aan basisconditiebewaking, hotspot inspectie en voor het visualiseren van allerlei elektrische-, mechanische- en bouwvraagstukken, zoals het opsporen van lekkages in persluchtsystemen. Deze camera’s maken met één druk op de knop beelden van een hoge kwaliteit. Bovendien hebben deze camera’s allerlei functionaliteiten voor scherpere beelden (met MSX®) en allerlei analysemogelijkheden (met Wi-Fi en GPS).

Fixed thermografie

Fixed thermografie van FLIR zijn warmtebeeldcamera’s die voornamelijk toegepast worden in de automatisering. Met deze camera’s ben je in staat om continu condities te monitoren, om hotspots te visualiseren en alarmeren bij broei- en branddetectie in afvalbunkers en loodsen en temperaturen te meten in machine vision applicaties. Deze vast-gemonteerde camera’s beschikken over verschillende geavanceerde functies. Denk hierbij aan ingebouwde beeldanalyses, alarm mogelijkheden en diverse streamingsmogelijkheden.

Gasdetectie camera’s

Gasdetectie camera’s, ofwel gasfinders zijn geschikt voor optische gasbeeldvorming waarmee allerlei onzichtbare gassen zichtbaar worden voor inspecteurs in talloze applicaties. Denk hierbij aan het visualiseren van lekkages van o.a. koelgassen, SF6 (zwavelhexafluoride), CO2, koolmonoxide, etc. Daarnaast ben je met deze camera’s in staat om preventieve en periodieke controles uit te voeren in de offshore, de staalproductie, elektriciteitscentrales en in de voedingsmiddelenindustrie. Met deze camera’s zijn gassen van een veilige afstand en in real-time te lokaliseren. Bovendien worden processen productiever, zijn kosten te besparen en ontstaan er minder potentieel gevaarlijke situaties voor inspecteurs.

Drones

Drones van DJI worden ingezet om gemakkelijk en snel grote gebieden te visualiseren. Denk hierbij aan het op zoek gaan naar de kern en de grootte van een bosbrand of het scannen van installaties bij hoogspanningsstations. De drones zijn vaak voorzien van een ingebouwde warmtebeeldcamera en vormen daarmee een efficiënter en productiever alternatief dan het handmatig uitvoeren van de dagelijkse inspecties.

Voor meer informatie over de werking van de warmtebeeldcamera’s of ons assortiment kan er contact worden opgenomen met een van onze experts!

Gerelateerde toepassing

Neem contact op met productspecialist

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.