Optische gasbeeldvorming; werking & toepassing

Gaslekkages kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid van werknemers en voor de efficiëntie van uw bedrijfsprocessen. Met de FLIR gasdetectie(warmtebeeld)camera’s bent u in staat om honderden onzichtbare gassen snel, gemakkelijk en veilig zichtbaar te maken.
optische gasbeelvorming

Wat is optische gasbeeldvorming?

Het tijdig opsporen van gaslekkages is van groot belang voor de operatie van een bedrijf. Gaslekkages kunnen leiden tot onveilige situaties voor werknemers, tot improductiviteit in een bedrijfsproces en tot schade aan het milieu. Om dit op te lossen worden er camera’s ontwikkeld die gaslekkages snel, gemakkelijk en van een veilige afstand kunnen visualiseren. Voor de optische gasbeeldvorming zijn spectraal gefilterde thermische camera’s te gebruiken om een groot deel van de gassen die normaal gesproken onzichtbaar zijn zichtbaar te maken.

Werking van een gasdetectiecamera

Een gasdetectiecamera meet de infrarode straling die door een bepaald gasvolume heen passeert. Iedere gas heeft zijn eigen spectrale absorptie kenmerken. Dat betekent dat de meeste gasverbindingen een deel aan infrarode energie absorberen, maar enkel binnen een smal bereik van golflengtes. Binnen deze golflengtes is een gasdetectiecamera in staat om de locatie van een gaspluim, dat vaak lijkt op een rookwolk, te visualiseren. Dit is mogelijk doordat er voorkomen wordt dat de infrarode energie de IR-detector (ingebouwd in de camera) bereikt. De wolk is hier dus daar waar de energie in de specifieke golflengte geabsorbeerd wordt door het gas.

Welke gassen kunnen er gevisualiseerd worden?

Enkel de gassen die de infrarode straling absorberen in een gefilterd bereik (μm) kunnen dus gedetecteerd worden. Helium, zuurstof en stikstof zijn bijvoorbeeld niet direct weer te geven met een gasdetectiecamera doordat ze geen infrarode straling absorberen in een gefilterd bereik. De meeste koolwaterstoffen, zoals benzeen, butaan en methaan absorberen infrarode energie in de buurt van een golflengte van 3,3 μm (micrometer) en een stof als zwavelhexafluoride (SF6) absorbeert de energie in de buurt van 10,6 μm. Hierbij kunnen de meeste FLIR camera’s specifieke gassen in de buurt van één golflengte visualiseren, maar is deze niet in staat om gassen die energie absorberen in een andere golflengte te visualiseren. In onderstaande tabel wordt duidelijk voor een aantal gassen welke gasdetectiecamera hiervoor te gebruiken zijn.

Gekoelde vs Ongekoelde gasdetectiecamera’s

In de tabel is ook een onderscheid te maken in gekoelde en ongekoelde camera’s. De gasdetectiecamera’s zijn historisch gezien ontworpen met een ingebouwde gekoelde IR detector. Deze gekoelde camera’s van FLIR maken gebruik van een cryocooler voor een verhoogde gevoeligheid en een verbeterde beeldkwaliteit. Dit komt van pas voor de optische gasbeeldvorming van kleine of lage-concentratie gaslekken. Door de verhoogde gevoeligheid is een gebruiker in staat om bepaalde gaslekken scherper en effectiever te visualiseren. Deze gekoelde camera’s zijn bijvoorbeeld aan te schaffen om daarmee te voldoen aan de milieueisen. Echter zijn de gekoelde camera’s wel een prijzige investering die wellicht niet in iedere situatie noodzakelijk is.

Gekoelde detector

Zo zijn er ook applicaties waarin de gaslekken groter en minder complex zijn. Hierbij geldt een ongekoelde camera als een lichtere en kost-efficiëntere oplossing. De ongekoelde camera is goedkoper te produceren en heeft bovendien minder onderhoudskosten, omdat er geen cryocooler in zit verwerkt. Deze camera’s kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor 24/7 monitoring operaties.

Ongekoelde detector

Sensor Partners’ ruime aanbod aan gasdetectiecamera’s voor de optische gasbeeldvorming

Sensor Partners stelt een ruim aanbod aan gasdetectiecamera’s beschikbaar voor allerlei optische gasbeeldvorming applicaties. De camera’s zijn toepasbaar in veel verschillende industrieën. Hieronder worden een aantal gasdetectiecamera’s uitgelicht en in welke industrie of toepassing deze camera’s worden ingezet.

FLIR 309 voor het monitoren van fornuizen, kachels en ketels

Fornuizen, kachels en ketels in bijvoorbeeld de chemische,- petrochemische en nutsindustrie zijn te monitoren met de FLIR GF309. Deze gekoelde camera is in staat om door de vlammen heen van een veilige afstand en snel temperaturen te meten en onderbrekingen te voorkomen. Bovendien biedt de mogelijkheid van een hitteschild voor extra bescherming voor camera en inspecteur.

FLIR GFx320 voor gaslekkages in explosiegevaarlijke omgevingen

De FLIR GFx320 is de eerste handheld FLIR warmtebeeldcamera met de Ex certificering geschikt voor het opsporen en visualiseren van gaslekkages in en rondom explosiegevaarlijke omgevingen (ATEX). Deze gekoelde camera is dankzij de extreme gevoeligheid in staat om de kleinst mogelijke gaslekkages in real-time weer te geven. Deze camera is bovendien geschikt om temperaturen nauwkeurig te monitoren in deze omgevingen.

FLIR GF304 voor koelgaslekkages in o.a. de voedingsmiddelenindustrie

Koelgassen zijn zeer giftig, zijn slecht voor het milieu en worden zwaar gereguleerd. Als koelgaslekkages niet worden opgespoord kan dat grote gevolgen hebben voor de veiligheid van werknemers en de publieke relaties en financiële positie van een bedrijf. De FLIR GF304 is een gekoelde gasdetectiecamera geschikt voor het in real-time opsporen en visualiseren van koelgaslekkages in o.a. de voedingsmiddelenindustrie, farmacie, automotive en airconditioning.

FLIR GF77 ongekoelde camera voor gasdetectie en temperatuurmonitoring in groot aantal industrieën.

De FLIR GF77 is een compacte ongekoelde gasdetectiecamera geschikt voor het opsporen en visualiseren van gassen, zoals methaan, zwavelhexafluoride (SF6), ethyleen, ammoniak, etc. Door de gemakkelijke uitwisselbare lenzen (Low range & High range) is deze camera ideaal te gebruiken voor 24/7 gas en warmte inspecties in veel verschillende industrieën, zoals bij energiebedrijven, olie- en aardgasactiviteiten, de agricultuur, etc.

Voor meer informatie over wat optische gasbeeldvorming inhoudt of over welke gasdetectiecamera geschikt is voor uw toepassing kan er contact worden opgenomen met een van onze experts!

Gerelateerde productcategorieën

Gerelateerde toepassing

Mogelijk vindt u dit ook interessant

gasfinder-main

Gassen detecteren met OGI camera’s (gasfinders)

In dit artikel kijken we naar welke gassen te detecteren zijn met OGI camera en welke niet. En hoe werkt een OGI camera of gasfinder eigenlijk? U leest hier meer over in dit artikel. Heeft u interesse in een OGI camera? Neem dan contact op met onze specialisten.
Hoe ver kun je meten? spotverhouding

Spotverhouding, hoe ver kun je meten?

Het meten van de afstand met een warmtebeeldcamera is afhankelijk van verschillende cruciale factoren, zoals resolutie, IFOV (Instantaneous Field of View), lenzen, objectgrootte en meer. Dit artikel geeft u inzicht in hoe u de maximale meetafstand kunt bepalen en welke parameters van belang zijn voor een optimale meetprecisie.
Ex Pro-Series motor

Infrarode warmtebeeldcamera’s: werking en soorten

Infrarode straling is met het blote oog niet waar te nemen. Echter met behulp van warmtebeeldcamera’s wordt het mogelijk om de onzichtbare straling zichtbaar te maken in applicaties met gassen, broeidetectie, 24/7 controles, etc.
Conditie monitoring

Continue condition monitoring met warmtebeeldcamera’s

Het stoppen van machines kost een bedrijf veel onnodige downtime en kosten. Het continu monitoren van condities met warmtebeeldcamera’s in machineparken of in de staalfabriek zorgt ervoor dat machines langer mee kunnen gaan, dat storingen voorkomen worden en dat kosten worden bespaard.
Ron van Sambeek - Thermografie specialist

Thermografie specialist

Ron van Sambeek

Persoonlijk advies over: Optische gasbeeldvorming; werking & toepassing?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze thermografie specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag