Baankantsturing

Er zijn een aantal betrouwbare sensor oplossing beschikbaar voor het regelen van de baankantsturing, het proces waarbij de juiste positie en het juiste verloop van verpakkingsmaterialen geregeld moet worden om schade aan materialen te voorkomen.
Baankantsturing

De positie van materialen in een verpakkingsproces

In de verpakkingstechniek worden materialen zoals folies, papier, metalen sheets of textiel door een verpakkingsproces geleid. Het is belangrijk om continue te controleren wat de positie is van de materialen. Hierdoor kan de machinebesturing er voor zorgen dat het materiaal niet verloopt. Dit proces heet baankantsturing. Bij het verlopen van het materiaal, stuurt de machinebesturing de (servo) motoren aan om zodoende de loop van het materiaal weer in de goede positie te krijgen. Dit is van essentieel belang om er voor te zorgen dat materialen niet van de rol aflopen en beschadigen, bij het consistent opwikkelen van materialen, of het nauwkeurig sturen op een snijpositie. Schade kan leiden tot onnodige kosten en vertragingen in het productieproces.

Om dit te voorkomen kunnen er ultrasoon sensoren of afstandslasers worden gemonteerd in het productieproces. Door deze sensoren te monteren boven de lussen met materialen kan er gedurende het gehele proces gedetecteerd worden of ze juist gepositioneerd zijn en er geen verloop of beschadigingen zijn. Het is mogelijk om meerdere sensoren te plaatsen om de perfecte controle te houden over het productieproces. Bovendien is het ook mogelijk om een vorksensor te plaatsen aan de zijkant van het materiaal. Deze vorksensor is in staat om beschadigingen en verloop betrouwbaar te detecteren bij materialen met een hoge transparantie.

Betrouwbare sensoren voor baankantsturing

De bks- en bks+ serie van microsonic zijn ultrasoon sensoren in vorkbehuizing en zijn een betrouwbare en nauwkeurige oplossing voor baankantsturing van materialen in de verpakkingstechniek. Afhankelijk van de wensen in de applicatie is er een uitgebreide keuze te maken in het meetbereik van de vorksensor. De bks+ is vooraf ingesteld en klaar voor direct gebruik. Het is tenslotte mogelijk om deze sensoren uitgebreid te configureren via de IO-link interface.

De pico+35/WK/U is een M18 ultrasoon sensor geschikt voor het uitvoeren van de baankantsturing van materialen in de verpakkingstechniek. De sensor is zeer compact (lengte van slechts 41 mm) en daarmee makkelijk in te bouwen in de smalle ruimtes in de verpakkingsmachines. Daarnaast heeft deze sensor een haakse sensorkop. Er is eventueel ook een variant beschikbaar met een rechte kop pico+35/U als dit gewenst is. Deze sensor heeft een bereik van 65 mm tot 600 mm en een 0 – 10 V analoge uitgang. Tenslotte kunnen de gewenste waarden voor de pico+ sensoren met LinkControl worden ingesteld.

Ten slotte is de LAM 5.13 een afstandslaser die ook in staat is om de baankantsturing uit te voeren bij materialen in de verpakkingstechniek. De sensor heeft een meetbereik van 5 meter, een PNP digitale uitgang en een 4 – 20 mA analoge uitgang. Met de druktoets op de laser worden eenvoudig de gewenste waarden ingesteld. De zichtbare laserspot maakt het uitrichten op het te detecteren object gemakkelijk.   

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Baankantsturing?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag