De inzet van drones bij de brandweer

De DJI Mavic 2 Enterprise Advanced is een compacte drone met een geïntegreerde warmtebeeldcamera geschikt voor het visualiseren van grote gebieden bij branduitbraken in bossen en steden.

Uitdagingen bij branduitbraken in steden en bossen

Er zijn een aantal grote uitdagingen voor de brandweer als het gaat om het reageren op branduitbraken. In steden kunnen rook, gebouwen en andere obstakels het lastig maken voor de brandweer om in te schatten wat de grootte en het gevaar van de brand is. Ook is het uitdagend om vanaf de grond te bepalen wat de schade is van de brand en welke middelen er ingezet moeten worden na een brand.

In grote bossen kan de slechte infrastructuur het moeilijk maken voor teams om deze gebieden vanaf de grond te monitoren. Bovendien is het vanaf de grond (bijna) niet in te schatten hoe groot een bosbrand is. Ten slotte kan een brandweercommandant zo moeilijk de voorste linie aan sturen zonder ogen in het veld te hebben.

De inzet van drones om snel grote gebieden te scannen vanuit de lucht

Om branduitbraken makkelijker te beoordelen/monitoren maakt de brandweer steeds meer gebruik van de inzet van nieuwe middelen vanuit de lucht. Denk hierbij aan verschillende gas detectors of thermische warmtebeeldcamera’s vastgemonteerd op drones, waarmee snelle beslissingen gemaakt kunnen worden in noodsituaties. Het snel reageren van de brandweer beschermt mensen en eigendommen en voelen responsteams zich bovendien veiliger.

Met drones vlieg je gemakkelijk en snel over gebouwen en obstakels of over de boomgrens. Vervolgens kan er met een gasdetector of thermische camera door de rook heen op zoek gegaan worden naar de kern van een brand of om potentiële mensen in levensgevaar op te sporen. Met de inzet van drones is men in staat om snel een groot gebied te scannen om zo de omvang en dreiging van een brand te bepalen.

Door drones bij de brandweer in te zetten kunnen om teams gewaarschuwd worden door live video’s te streamen naar een commando centrum. Vervolgens wordt het juiste pakket aan mensen en middelen samengesteld en ingezet. Met de drones is het ten slotte mogelijk om overgebleven bedreigingen of onzekerheden te monitoren vanuit de lucht en de schade vast te leggen voor toekomstige analyses.

De DJI Mavic 2 Enterprise Advanced met een ingebouwde warmtebeeldcamera

De DJI Mavic 2 Enterprise Advanced is een compacte drone geschikt voor het visualiseren van grote gebieden bij branduitbraken in bossen en steden. De drone heeft een 48 Megapixel camera met 4x lossless (zonder kwaliteit verliezende) zoom en 32x digitale zoom. De warmtebeeldcamera beschikt over een resolutie van 640 x 512 pixels, een 30 Hz framerate en een 16x thermische zoom. Verder biedt de drone tot 31 minuten vliegtijd, met een topsnelheid van 72 km/u en een bereik tot 10 kilometer.

De DJI Mavic 2 Enterprise Advanced beschikt over een aantal hulpmiddelen voor optimaal gebruik van de drone:

  • Met de DJI Pilot app is het mogelijk om vooraf ingestelde routes te laten inspecteren. Zo kan het gehele bosgebied worden gemonitord op (potentiële) branduitbraken.
  • Ocusync 2.0 zorgt voor een zeer stabiele verbinding tussen drone en afstandsbediening over een grote afstand zonder interferenties.
  • Met de DJI Thermal Tool 2.0 is men in staat om alle warmtebeelden en overige informatie te analyseren.

Gerelateerde productcategorieën

Gerelateerde producten

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.