De machineveiligheid van de AGV

De LIDAR afstandslasers en veiligheidslijsten voldoen aan de eisen voor de machineveiligheid van de AGV. Wanneer de AGV rondrijdt door magazijnen met deze betrouwbare sensoren wordt schade en letsel aan personen en objecten voorkomen.
AGV-veiligheidslichtlijsten

Schade en letsel door toedoen van de AGV voorkomen in magazijnen

Automated Guided Vehicle ook AGV genoemd worden steeds vaker gebruikt in magazijn opstellingen. Innovatie gaat constant door. Deze AGV vorkheftruck is in staat om autonoom door een magazijn te rijden en spullen uit diverse stellingen te pakken of terug te plaatsen. Hierbij is de machineveiligheid van de AGV essentieel. Het is belangrijk te voorkomen dat de AGV schade aan de stellingen of letsel aan personen kan aanrichten. Hiervoor worden een aantal oplossingen gebruikt die de machineveiligheid van de AGV’s garanderen.

Met LIDAR afstandslasers de omgeving rondom de AGV monitoren

Ten eerste worden er LIDAR scanners toegepast die op basis van time-of-flight technologie werken. Deze scanner wordt op de AGV bevestigd. Vervolgens wordt de afstand van de AGV tot een object bepaald. Er wordt een enkele lichtpuls verstuurd van de scanner naar het object en gemeten hoeveel seconden dit duurt. Hierna wordt de lichtpuls weerkaatst door het object terug naar de sensor op de AGV. Deze tijd wordt daarna vergeleken met het systeem en omgezet in een afstand. Zo is altijd duidelijk wat er zich afspeelt om de AGV heen.

De LGS-N50 is een LIDAR afstandslaser die in staat is om 360° rondom de AGV te scannen en zo de afstand tot obstakels in kaart te brengen. De scanner heeft een meetbereik van 50 m. (bij 80% reflectiviteit), met een scan frequentie tot 25Hz. De scanner is bovendien snel te configureren en vervolgens gemakkelijk te monitoren via de gratis beschikbare software (LGS-viewer).

Veiligheidslijsten van Haake voor bescherming van de AGV en omgeving

Naast het gebruik van Lidar safetyscanners wordt er ook gebruik gemaakt van Veiligheidslijsten van Haake om te voldoen aan de CE markering. Dit keurmerk houdt in dat het product (de AGV in dit geval) voldoet aan de Europese eisen op het gebied van machineveiligheid, gezondheid en milieubescherming. Het is daarnaast belangrijk dat de hoeken van de AGV vorkheftruck hier in meegenomen worden. Tenslotte moet de veiligheidslijst ook in staat zijn om te schakelen bij lage objecten, zoals een veiligheidsschoen. Hiervoor is het dus belangrijk dat de hoek van impact groter is dan 90 graden.

De Haake veiligheidslijsten zijn makkelijk te installeren op de AGV. Men is in staat om de lijsten uit 1 stuk te maken, dus ook bij de hoeken van de AGV. Hierdoor zien ze er robuust en industrieel uit en is het een kant- en klare oplossing voor de machineveiligheid van de AGV. Voor de installatie is verder geen extra elektronica nodig zoals een signaalkastje. Tenslotte hebben de veiligheidslijsten een grote hoek van impact. Dit is essentieel voor de veiligheid van de AGV, omdat zelfs bij een impact van boven of onder, de AGV ook afschakelt.

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over De machineveiligheid van de AGV?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag