Detectie van dubbele metalen platen vanaf de zijkant

Het afstapelen van stalen platen wordt veelal uitgevoerd door robots met zuignappen waarbij platen aan elkaar vast blijven plakken. Met een lichtreflexmeetsysteem ben je in staat om vanaf de zijkant een detectie te doen van dubbele metalen platen.
Sheets of metal in a metal warehouse.

Veiligheidsrisico’s doordat metalen platen aan elkaar blijven plakken

Het afstapelen van stalen platen wordt in de industrie veelal gedaan door robots. Dat gebeurt middels zuignappen aan de robotkop. Door toedoen van olie, het gebruik van beschermende folie of door lucht tussen de platen, kan het gebeuren dat twee platen aan elkaar blijven plakken. Dit brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee, omdat de onderste plaat tijdens de afstapelbeweging alsnog los kan laten. Met ernstig letsel of schade tot gevolg.

Er zijn diverse sensoroplossingen die een dubbele- van een enkele plaat kunnen onderscheiden. Denk hierbij aan ultrasone dubbellaagsensoren, of een tweezijdig lasermeetsysteem om de dikte van de platen te bepalen. Deze sensoren maken echter altijd gebruik van een sensor aan zowel de boven- als onderzijde van de staalplaat. Dit zit derhalve in de weg bij het maken van de afstapelbeweging van de robot. Het is dus noodzakelijk de detectie te bewerkstelligen door tegen de zijkant van de plaat te meten. De L-LAS-RL-20-W is hiervoor de ideale oplossing.

Lichtreflexmeetsysteem voor een betrouwbare detectie van dubbele platen

De L-LAS-RL-20-W is een lichtreflexmeetsysteem. Door het gereflecteerde licht van de geïntegreerde LED-diodes op een lijnsensor (CCD) te laten vallen, kan de sensor een positie bepalen van een overgang door het videosignaal van de lijnsensor te analyseren. Het meetsysteem is voorzien van zowel een analoge uitgang, digitale uitgangen als ook een RS232 interface. De L-LAS-RL-20-W heeft op circa 55 mm afstand een meetbereik van 20 mm. Voor een grotere detectieafstand of groter meetbereik is de L-LAS-RL-40-W de juiste keuze.

Detectie en videosignaal van enkele plaat:

Detectie en videosignaal van dubbele plaat:

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Detectie van dubbele metalen platen vanaf de zijkant?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag