Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Contactloze diktemeting van olie met infraroodsensoren

Een bekende, maar onvolledige aanpak voor een diktemeting van olie is fluorescentie. Een betere en betrouwbaardere methode is het meten met infraroodsensoren op een specifieke golflengte.

Meer weten over deze toepassing?

Onze specialisten staan voor uw klaar

Een bekende, maar onvolledige aanpak voor een diktemeting van olie is fluorescentie. De olie bevindt zich in dit geval op een metalen plaat. Met reiniging moet het verwijderd worden. Deze methode werkt met een (on)zichtbaar licht. De olie ontvangt licht van de sensor waardoor de oliedeeltjes gaan oplichten. De vuistregel van deze methode is: hoe intenser het licht, hoe dikker de laag olie.

In theorie is dit een zeer handige methode voor een diktemeting van olie, omdat de olie visueel wordt gemaakt. Maar je voelt hem misschien al aankomen: in de praktijk is het net even anders. Het is namelijk zo dat het per type metaal en per type olie verschilt of deze methode werkt of niet. Het is dus beperkt inzetbaar. En om van iedere combinatie olie en metaal een notitie te maken of deze werkt of niet is omslachtig.

De juiste oplossing: infraroodsensoren

Is er dan geen methode die werkt voor de diktemeting van olie die altijd werkt? Goed nieuws, deze is er! Namelijk met infraroodsensoren. Specifieker gezegd: infraroodsensoren met een middellange golflengte. Het is gebleken dat oliën allemaal op één specifieke golflengte reageren.

Ook bij deze methode voor de diktemeting van olie wordt er licht geschenen op de olielaag op het metaal. Het verschil zit in het type licht en de wijze waarop het deze ontvangen wordt. Het licht, zoals eerder genoemd zit op een specifieke golflengte en is infrarood. Het ontvangen werkt met twee detectoren die op de sensorkop van de SPECTRO-M-10-MIR infraroodsensor zitten. De ene detector wordt afgesteld op de specifieke golflengte waar de olie op reageert (CH1). De andere wordt geconfigureerd op een golflengte ter controle van een 0-meting (CH0).  

Om de diktemeting een succes te laten zijn is het belangrijk de sensor van Sensor Instruments te kalibreren op het metaal en de olie. Het type olie speelt namelijk een rol in de mate van absorptie van het geschenen infrarode licht. Dit is eenvoudig dankzij de meegeleverde software.

Een andere toepassing met infraroodsensoren is het detecteren en meten van de hoeveelheid olie op een metalen oppervlak.  

Onze specialisten helpen u graag

Bel direct (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct een vraag over uw toepassing