Dubbelvel detectie van wafers

Wafers, gebruikt voor printplaten of semi-conductors, kunnen gemakkelijk aan elkaar vast blijven plakken en daarom is het handig om een dubbelvel detectie te doen met behulp van ultrasoon sensoren.

wafer dubbelvel detectie

Wafers worden onder andere gebruikt voor de productie van printplaten, semi-conductors, zonnepanelen, etc. De wafers zijn licht en ultradun en kunnen bovendien gemakkelijk aan elkaar vast blijven plakken tijdens verschillende stappen binnen het proces. Denk hierbij aan het schoonmaakproces of het verplaatsen van de wafers met een vacuüm gripper. Hierdoor ontstaan dus opgestapelde wafers, ofwel double sheet. De wafers worden gedurende de productie vaak op een hoog tempo gedetecteerd, zo ook eventuele vastgeplakte wafers. Dit verhoogt het risico op het breken van deze wafers of het beschadigen van andere wafers. Met als resultaat het moeten stopzetten van de productie en onnodige kosten. Het is dus de bedoeling dat de double sheet wafers worden gedetecteerd voordat ze verplaatst of verder verwerkt worden.  

Door innovatie komen er steeds meer soorten wafers, zoals verschillende kleuren, materialen en structuur. Dit geeft uitdagingen in de detectie van een double sheet. Om deze impact van de variatie aan materialen te beperken kiezen wij voor ultrasoon sensoren om de dubbel sheet te detecteren, waarbij deze variaties geen beperkingen vormen voor de detectie.

dbk+4 dubbelvel detectie sensoren bij wafers

De dbk+4 serie van microsonic zijn de ideale dubbelvel detectie sensoren. De automatische teach-in functie zorgt ervoor dat de sensor zelf de juiste instellingen selecteert. Met de teach-in is het ook mogelijk met dezelfde sensor tijdens het proces wafers van verschillende diktes te detecteren. Een teach-in op een andere (dikkere of dunnere) wafer is niet nodig, dit doet de sensor autonoom.

Voor een betrouwbare en nauwkeurige detectie van de dubbele sheets moeten de dbk+4 sensoren in een specifieke inclinatiehoek ten opzichte van het doorlopende materiaal gemonteerd worden. Dit verschilt per materiaal in welke hoek dit is, maar in het geval van de detectie van wafers is dit een inclinatiehoek (α) van 11° tot 27 °.

De dbk+4 serie sensoren biedt daarnaast de keuze uit een M12 of M18 variant, een eventuele beschikbaarheid van een separate controller en de mogelijkheid voor een haakse uitvoering. Verder zijn deze sensoren voorzien van een PNP of NPN (NO of NC) uitgang en een 2 m. vaste kabel.

Meer weten over Dubbelvel detectie van wafers

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.