Kwaliteitscontrole van geanodiseerd aluminium

In de machinebouw en de automobielindustrie worden aluminium onderdelen of eindproducten vaak voorzien van een geanodiseerde laag. Met een kleurensensor kan er gemonitord worden of de geanodiseerde aluminium onderdelen de juiste kleurkwaliteit hebben.
Geanodiseerd aluminium kwaliteitscontrole

Kleur van geanodiseerd aluminium mag niet te veel afwijken

In onder andere de (machine)bouw, automobielindustrie en de fietsenproductie worden aluminium onderdelen of eindproducten voorzien van een geanodiseerde laag. Het anodiseren van aluminium zorgt voor een hard, slijtvast en poreus product. De kleur van het geanodiseerde aluminium mag niet te veel afwijken van de kleurwensen van klanten. De fabrikant kan hiervoor een kwaliteitscontrole uitvoeren op geanodiseerd aluminium om te controleren of de kleur niet te veel afwijkt van het gewenste resultaat.

Kleursensor van Sensor Instruments geschikt voor inleren van de gewenste kleur

Een speciale kleurensensor van Sensor Instruments is in staat om de gewenste kleur in te leren en voor deze kleur een tolerantie in te stellen. Als een kleur bijvoorbeeld minder dan 5% afwijkt, wordt het product goedgekeurd. Alles daarbuiten leidt tot de afkeuring van het product of een nadere inspectie. Dit resulteert erin dat er een product wordt geproduceerd van hogere kwaliteit. Bovendien wordt verspilling van geanodiseerde aluminium onderdelen voorkomen.

De SPECTRO-3-28-45°/0°-MSM-ANA-DL is een kleursensor die een consistente kwaliteitscontrole van de kleur van geanodiseerd aluminium kan doen. Deze sensor heeft een meetbereik van 28 mm, een schakelfrequentie van 60kHz en kan tot 3 kleuren inleren. Daarnaast werkt deze uitvoering zonder een fiber optiek, waardoor deze financieel interessanter is dan een kleurensensor met een fiber optiek en nog steeds hetzelfde resultaat geeft. Het grote verschil is dat in dit geval de sensor op een discretere wijze kan worden ingebouwd dan bij een sensor met optiek. De sensor communiceert met het RS232 interface en is eventueel te configureren via Windows met een PC of een laptop. Deze sensor heeft 2 digitale uitgangen en 3 analoge uitgangen. De SPECTRO-3-28-45°/0°-MSM-DIG-DL is een uitvoering met 5 digitale uitgangen.

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Kwaliteitscontrole van geanodiseerd aluminium?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag