Glansmeting op primer oppervlakten

Een glans sensor met een 60° openingshoek is geschikt om een glansmeting uit te voeren op een primer oppervlak van een rotorblad op een windmolen om te controleren of er een gelijkmatige verdeling primer is aangebracht.
windmolen-industrie

Kwaliteitscontrole van rotorbladen

Met behulp van de glansfactor is het mogelijk de kwaliteit van een product te monitoren. De glansfactor zegt iets over de ruwheid van het product. Dit vermindert nabewerkingen, omdat het product al binnen de specificaties valt. Wanneer de glansfactor op meerdere posities gemeten wordt, is het mogelijk om te bepalen of de kwaliteit van het product gelijkmatig verdeeld is. Een rotorblad van een windmolen is een voorbeeld waarbij een glansmeting op primer oppervlakten moet worden uitgevoerd. Het rotorblad wordt bewerkt met een primer, welke goed bestand is tegen de weersomstandigheden waar de windmolens mee te maken hebben. Het is van belang dat de glansfactor op het gehele oppervlak gelijk verdeeld is. Met als gevolg dat er geen extra nabewerkingen uitgevoerd hoeven te worden.

Gloss sensor checkt de gelijkmatige verdeling van de aangebrachte primer lagen

Om een gelijke verdeling te waarborgen wordt er een glansmeting op de primer oppervlakten uitgevoerd. Dit gebeurt contactloos op een afstand van 15 mm tot het meetoppervlak. De gloss sensor wordt gemonteerd op een robot(arm) zodat deze 15 mm gewaarborgd wordt. Deze robot(arm) met sensoren beweegt verticaal en horizontaal boven het oppervlak van het rotorblad. Vervolgens wordt het gehele oppervlak gemeten en gekeken of de kwaliteit van de aangebrachte lagen primer gelijkmatig verdeeld is. De gloss factor moet normaal gesproken lager zijn dan 5 om te garanderen dat de volgende laag coating stevig gevestigd zit op het primer oppervlak.

De GLOSS-15/60° is een Gloss sensor met een 60° openingshoek die geschikt is voor het uitvoeren van de glansmeting op het primer oppervlak van het rotorblad van een windmolen. De sensor is voorzien van een 0-10 Vdc en een 4-20mA uitgang. Ook staat er een RS232 interface ter beschikking voor het uitwisselen van de data.

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Glansmeting op primer oppervlakten?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag