Hoogtedetectie van vrachtwagen bij een brug of tunnel

In ons assortiment zijn een aantal sensor oplossingen verkrijgbaar die in staat zijn om een hoogtedetectie te doen van een vrachtwagen om te checken of deze onder een brug of tunnel doorpast en daarmee ongelukken te voorkomen.
Hoogtedetectie vrachtwagen bij een brug of tunnel

Laadbak van vrachtwagen staat nog open

Een vrachtwagen vervoert dag in dag uit materialen van plek A naar B. Wanneer een bestemming is bereikt moeten de materialen gelost worden op een bouwplaats. Vervolgens gaat de vrachtwagen een nieuwe lading ophalen. Echter kan het zijn dat de bestuurder vergeet dat de laadbak, ook kipper genoemd, van de vrachtwagen nog in kiepstand staat bij het verlaten van de bouwplaats. Dit leidt tot gevaarlijke situaties of zelfs ongelukken.

Om te voorkomen dat een vrachtwagen of kipper onderweg tegen een brug, tunnel of viaduct aanrijd wordt er een hoogtedetectie van de vrachtwagens gedaan om te kijken of ze onder de tunnel door kunnen. Dit kan worden opgelost met behulp van afstandslasers of met een fotocel zender/ontvanger serie.

Fotocellen van Telco Sensors

De SMT 9070C TS 15 en de SMR 9270 TS 15 zijn een zender & ontvanger fotocelcombinatie van Telco Sensors die in staat is om een betrouwbare hoogtedetectie van een vrachtwagen bij een brug of tunnel uit te voeren. De fotocellen hebben weinig last van hevige weersomstandigheden, zoals sneeuw, vorst, regen en wind door de RVD behuizing en IP69K beschermingsklasse van de SM9000 sensoren. De fotocellen hebben bovendien een groot meetbereik tot 70 meter en dus uitstekend toe te passen bij bruggen of tunnels bij brede wegen.

Wanneer het mogelijk is om aan beide kanten een sensor te plaatsen, kan er gewerkt worden met een zender en ontvanger. De SM9000 serie van Telco Sensors is dan bij uitstek geschikt en zeer prijsvriendelijk. Bijvoorbeeld in te zetten bij een brug, tunnel of viaduct. De SM9000 serie staat er om bekend dat deze:

  • Zonlicht immuun is (tot 100K Lux);
  • Grote afstanden kan overbruggen, tot 70 meter:
  • Zeer hoge mist tolerantie;
  • Bedrijfszeker bij sneeuw, hagel en regen.

Hiermee ideaal voor het detecteren van een te hoog voertuig dat voor problemen kan zorgen.

LAM afstandslasers van Sensor Partners

De LAM 71.101 is ook hele snelle en compacte industriële afstandslaser. Deze levert unieke prestaties en detecteert de openstaande laadbak van de klipper feilloos, ook op hogere snelheden. Daarbij kan deze sensor in proximity mode (dus zonder reflector) direct een vrachtwagen detecteren op 70 meter afstand. Hierdoor kan er een bredere doorgang gemonitord worden. Met de IP67 dichtingsgraad is de sensor te gebruiken in de buitenlucht op en rondom de bouwplaats. Daarnaast blijft de sensor prima functioneren in koude omstandigheden, tot -40 °C! Bijkomend voordeel is laserklasse 1, oogveilig dus.

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Hoogtedetectie van vrachtwagen bij een brug of tunnel?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag