Inspectie van olie op metalen oppervlakten door oliedetecties en oliemetingen

De Spectro-M-10-MIR zijn infraroodsensoren geschikt voor het detecteren van de aanwezigheid van olie en tegelijkertijd ook de hoeveelheid olie (CH1) op metalen oppervlakten. Hierdoor wordt het schoonmaaksysteem effectiever en efficiënter.

In deze toepassing behandelen we infraroodsensoren met een specifieke golflengte. Deze sensoren kunnen worden ingezet bij metalen objecten voor oliedetecties. 

Olierestanten monitoren op metalen producten

In de metaalverwerkende industrie worden verschillende metalen door bewerkingsprocessen geleid. Denk hierbij aan metalen zoals ijzer, (roestvrij)staal, titanium en koper. Om deze te bewerken tot bijvoorbeeld platen, buizen of kogel(lager)s zijn er industriële processen. Dit zijn processen zoals ponsen, boren, slijpen en frezen. Hierin is het cruciaal om zowel het metaal als de metaalverwerkingsmachine, zoals een draaibank, te beschermen. Bijvoorbeeld met olie, om beschadigende frictie te voorkomen. Echter, na verwerking is deze olie een hinderende factor. Metalen moeten namelijk gereinigd worden. Als dit niet goed gaat vormt het restant olie een risico. Bij gebruik in elektrische systemen beperkt de olie de geleiding van het systeem. Dit kan levensgevaarlijke gevolgen hebben in systemen zoals elektrische poorten. Infraroodsensoren zijn een manier om dit te verhelpen. Deze sensoren kunnen oliedetecties uitvoeren en olierestanten meten. 

Aanwezigheid en hoeveelheid olie meten met structuursensoren

Oliedetecties en -metingen behoren tot dé functionaliteiten van de SPECTRO-M-10-MIR sensoren van Sensor Instruments. De sensoren detecteren de aanwezigheid van olie, maar meten ook de hoeveelheid (CH1). Dit is door middel van een referentiemeting (CH0) van een oppervlak zonder olie waarmee de sensor het verschil bepaalt. Dit biedt niet alleen zekerheid over de aanwezigheid van olie maar maakt het schoonmaaksysteem effectiever en efficiënter.

Ook te weten komen over de mogelijkheden voor het bepalen van de dikte van een olielaag? Doe dan een diktemeting van olie op metalen oppervlakten. 

Meer weten over Inspectie van olie op metalen oppervlakten door oliedetecties en oliemetingen

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.