Wisseldetectie op spoorrails

Met een industriële afstandslaser is het mogelijk om een betrouwbare afstandsmeting te doen in de richting van een naderende wissel op de spoorrails. Hiermee kunnen meettreinen en proefrtreinen nauwkeurig het spoor observeren en controleren.
wisseldetectie spoorrails

Aanwezigheid van wissels in het spoor vastleggen in de meetdata

Meettreinen en proeftreinen worden gebruikt om het spoor te observeren en te controleren. Deze treinen rijden met een snelheid van maximaal 120km/h = 33,3 m/s over de rails. Om de positie en aanwezigheid van de wissel in het spoor vast te leggen in de meetdata, moet er een meting/detectie worden uitgevoerd. Hierbij wordt al rijdend de afstand naar de binnenzijde van de spoorstaaf gemeten.

Het gebruik van (analoge) inductieve sensoren leidt vaak tot foutieve, onnauwkeurige en onbetrouwbare metingen. Hoewel een inductieve sensor de wissel prima kan detecteren, laat in deze applicatie meetbereik, meetsnelheid en meetnauwkeurigheid van een inductieve sensor te wensen over. Door het toepassen van onze LAM70 serie industriële lasersensoren, kan wel aan de eisen van deze meetvariabelen worden voldaan. 

LAM afstandslaser van Sensor Partners

De SP LAM 71.101 is een industriële afstandslaser die een betrouwbare afstandsmeting kan doen in de richting van een naderende wissel op de spoorrails. Met de hoge meetfrequentie van maar liefst 40.000 metingen per seconde, kan een herhalingsnauwkeurigheid van 25 mm worden behaald. Dit resulteert in 12 metingen per verplaatste centimeter, wanneer de trein met een snelheid van 120 km/h rijdt.

Indien meetnauwkeurigheid belangrijker wordt geacht dan meetsnelheid, kunnen de metingen in de laser eenvoudig worden gemiddeld. Dit komt de herhalingsnauwkeurigheid significant ten goede. Zo resulteert een meetsnelheid van 1 kHz (1000 metingen per seconde), in een herhalingsnauwkeurigheid van ca. 10 mm.

Door de compacte behuizing van deze afstandslaser kunnen ze discreet worden gemonteerd op de meettrein. Bovendien heeft de sensorbehuizing een IP67 beschermingsklasse. Hiermee kunnen water en stof niet binnendringen. Met een maximaal meetbereik van 270 meter, een analoge 4-20 mA uitgang, 2 digitale contacten en RS232/RS422 interface is dit type lasersensor inzetbaar in ontelbaar veel toepassingen.

Menno Reijnders

Onze specialisten helpen u graag!

Persoonlijk advies over Wisseldetectie op spoorrails?

Weet u niet zeker of dit product geschikt is voor uw doel? Heeft u toch nog een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.

Telefoon (werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)

Stel direct uw vraag