Imagerie optique des gaz ; fonctionnement et application

Les fuites de gaz peuvent menacer la sécurité des employés et l'efficacité de vos processus commerciaux. Les caméras FLIR de détection de gaz (imagerie thermique) vous permettent de visualiser des centaines de gaz invisibles rapidement, facilement et en toute sécurité.

imagerie optique des gaz

Wat is optische gasbeeldvorming?

Het tijdig opsporen van gaslekkages is van groot belang voor de operatie van een bedrijf. Gaslekkages kunnen leiden tot onveilige situaties voor werknemers, tot improductiviteit in een bedrijfsproces en tot schade aan het milieu. Om dit op te lossen worden er camera’s ontwikkeld die gaslekkages snel, gemakkelijk en van een veilige afstand kunnen visualiseren. Voor de optische gasbeeldvorming zijn spectraal gefilterde thermische camera’s te gebruiken om een groot deel van de gassen die normaal gesproken onzichtbaar zijn zichtbaar te maken.

Werking van een gasdetectiecamera

Een gasdetectiecamera meet de infrarode straling die door een bepaald gasvolume heen passeert. Iedere gas heeft zijn eigen spectrale absorptie kenmerken. Dat betekent dat de meeste gasverbindingen een deel aan infrarode energie absorberen, maar enkel binnen een smal bereik van golflengtes. Binnen deze golflengtes is een gasdetectiecamera in staat om de locatie van een gaspluim, dat vaak lijkt op een rookwolk, te visualiseren. Dit is mogelijk doordat er voorkomen wordt dat de infrarode energie de IR-detector (ingebouwd in de camera) bereikt. De wolk is hier dus daar waar de energie in de specifieke golflengte geabsorbeerd wordt door het gas.

Welke gassen kunnen er gevisualiseerd worden?

Enkel de gassen die de infrarode straling absorberen in een gefilterd bereik (μm) kunnen dus gedetecteerd worden. Helium, zuurstof en stikstof zijn bijvoorbeeld niet direct weer te geven met een gasdetectiecamera doordat ze geen infrarode straling absorberen in een gefilterd bereik. De meeste koolwaterstoffen, zoals benzeen, butaan en methaan absorberen infrarode energie in de buurt van een golflengte van 3,3 μm (micrometer) en een stof als zwavelhexafluoride (SF6) absorbeert de energie in de buurt van 10,6 μm. Hierbij kunnen de meeste FLIR camera’s specifieke gassen in de buurt van één golflengte visualiseren, maar is deze niet in staat om gassen die energie absorberen in een andere golflengte te visualiseren. In onderstaande tabel wordt duidelijk voor een aantal gassen welke gasdetectiecamera hiervoor te gebruiken zijn.

Lijst met gassen die gevisualiseerd kunnen worden met de gasdetectiecamera’s

Gekoelde vs Ongekoelde gasdetectiecamera’s

In de tabel is ook een onderscheid te maken in gekoelde en ongekoelde camera’s. De gasdetectiecamera’s zijn historisch gezien ontworpen met een ingebouwde gekoelde IR detector. Deze gekoelde camera’s van FLIR maken gebruik van een cryocooler voor een verhoogde gevoeligheid en een verbeterde beeldkwaliteit. Dit komt van pas voor de optische gasbeeldvorming van kleine of lage-concentratie gaslekken. Door de verhoogde gevoeligheid is een gebruiker in staat om bepaalde gaslekken scherper en effectiever te visualiseren. Deze gekoelde camera’s zijn bijvoorbeeld aan te schaffen om daarmee te voldoen aan de milieueisen. Echter zijn de gekoelde camera’s wel een prijzige investering die wellicht niet in iedere situatie noodzakelijk is.

Gekoelde detector

Zo zijn er ook applicaties waarin de gaslekken groter en minder complex zijn. Hierbij geldt een ongekoelde camera als een lichtere en kost-efficiëntere oplossing. De ongekoelde camera is goedkoper te produceren en heeft bovendien minder onderhoudskosten, omdat er geen cryocooler in zit verwerkt. Deze camera’s kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor 24/7 monitoring operaties.

Ongekoelde detector

Sensor Partners’ ruime aanbod aan gasdetectiecamera’s voor de optische gasbeeldvorming

Sensor Partners stelt een ruim aanbod aan gasdetectiecamera’s beschikbaar voor allerlei optische gasbeeldvorming applicaties. De camera’s zijn toepasbaar in veel verschillende industrieën. Hieronder worden een aantal gasdetectiecamera’s uitgelicht en in welke industrie of toepassing deze camera’s worden ingezet.

FLIR 309 voor het monitoren van fornuizen, kachels en ketels

Fornuizen, kachels en ketels in bijvoorbeeld de chemische,- petrochemische en nutsindustrie zijn te monitoren met de FLIR GF309. Deze gekoelde camera is in staat om door de vlammen heen van een veilige afstand en snel temperaturen te meten en onderbrekingen te voorkomen. Bovendien biedt de mogelijkheid van een hitteschild voor extra bescherming voor camera en inspecteur.

FLIR GFx320 voor gaslekkages in explosiegevaarlijke omgevingen

Les FLIR GFx320 is de eerste handheld FLIR warmtebeeldcamera met de Ex certificering geschikt voor het opsporen en visualiseren van gaslekkages in en rondom explosiegevaarlijke omgevingen (ATEX). Deze gekoelde camera is dankzij de extreme gevoeligheid in staat om de kleinst mogelijke gaslekkages in real-time weer te geven. Deze camera is bovendien geschikt om temperaturen nauwkeurig te monitoren in deze omgevingen.

FLIR GF304 voor koelgaslekkages in o.a. de voedingsmiddelenindustrie

Koelgassen zijn zeer giftig, zijn slecht voor het milieu en worden zwaar gereguleerd. Als koelgaslekkages niet worden opgespoord kan dat grote gevolgen hebben voor de veiligheid van werknemers en de publieke relaties en financiële positie van een bedrijf. De FLIR GF304 is een gekoelde gasdetectiecamera geschikt voor het in real-time opsporen en visualiseren van koelgaslekkages in o.a. de voedingsmiddelenindustrie, farmacie, automotive en airconditioning.

FLIR GF77 ongekoelde camera voor gasdetectie en temperatuurmonitoring in groot aantal industrieën.

Les FLIR GF77 is een compacte ongekoelde gasdetectiecamera geschikt voor het opsporen en visualiseren van gassen, zoals methaan, zwavelhexafluoride (SF6), ethyleen, ammoniak, etc. Door de gemakkelijke uitwisselbare lenzen (Low range & High range) is deze camera ideaal te gebruiken voor 24/7 gas en warmte inspecties in veel verschillende industrieën, zoals bij energiebedrijven, olie- en aardgasactiviteiten, de agricultuur, etc.

Voor meer informatie over wat optische gasbeeldvorming inhoudt of over welke gasdetectiecamera geschikt is voor uw toepassing kan er contact worden opgenomen met een van onze experts!

Catégories de produits apparentées

Application connexe

Vous pouvez également trouver ceci intéressant

Thermographie rayonnement infrarouge
Le rayonnement infrarouge ne peut pas être détecté à l'œil nu. Cependant, grâce aux caméras thermiques, il devient possible de rendre visible ce rayonnement invisible dans des applications concernant les gaz, la détection de bouillons, les contrôles 24 heures sur 24, 7 jours sur 7, etc.
Surveillance des conditions
L'arrêt d'une machine coûte à l'entreprise beaucoup de temps d'immobilisation et de frais inutiles. La surveillance continue des conditions à l'aide de caméras thermiques dans les parcs de machines ou dans les aciéries permet de prolonger la durée de vie des machines, d'éviter les pannes et de réduire les coûts.
Ron van Sambeek - Spécialiste de la thermographie

Spécialiste en thermographie

Ron van Sambeek

Persoonlijk advies over: Optische gasbeeldvorming; werking & toepassing?

Vous n'êtes pas sûr que ce produit soit adapté à vos besoins ? Vous avez encore une question ? Nos spécialistes en thermographie se feront un plaisir de vous aider.

Numéro de téléphone (en semaine entre 8h30 et 17h)

Posez votre question directement