Was sind Schichtlisten?

In diesem Artikel befassen wir uns mit HSC-Schaltleisten, die auch als Bump-Leisten bezeichnet werden. Diese Sicherheitsbauteile werden für die Maschinensicherheit eingesetzt. In der Steigtechnik sind diese Bauteile auch als Unterfahrschutz bekannt.

Haake Technik HSC-Schalterleisten

Der Einsatz von Maschinen und Anlagen in einem Unternehmen birgt Risiken. Bekannte Beispiele für Sicherheitsrisiken sind bewegliche Teile von Maschinen, bei denen ein Einklemmen auftreten kann. Wenn diese beweglichen oder verschiebbaren Teile nicht richtig gesichert sind, können sie Verletzungen verursachen. Zum Beispiel, wenn die Hand eines Mitarbeiters eingeklemmt wird. Um solche Verletzungen zu vermeiden, hat Haake de zogenaamde schakellijsten of veiligheidslijsten ontwikkeld.

Veiligheidslijsten zijn aanraakgevoelige sensoren die contact met een persoon of een lichaamsdeel kunnen detecteren. Zodra het rubber van de schakellijst in contact komt met een obstakel of persoon, wordt er een contact geschakeld.

Deze stootlijsten komen we in het dagelijks leven vaker tegen dan je aanvankelijk zult denken. Denk bijvoorbeeld aan een grote roldeur, waar een rubberen stootlijst onder gemonteerd zit. Als deze onderloopbeveiliging contact maakt met een obstakel of persoon, wordt de aandrijving van de deur onmiddellijk uitgeschakeld, voordat de deur beknelling kan veroorzaken met letsel tot gevolg. Een ander bijvoorbeeld is de draaideur of tourniquetdeur van een luchthaven. Veelal de stootlijsten van Haake zorgen ervoor dat onze armen of benen niet klem komt tussen het kozijn en de vleugel van de draaideur.

Op de markt zijn verschillende soorten veiligheidslijsten te vinden. Naast elektrische systemen die werken volgens het ‘normally open’ principe, zijn er ook opto-elektronische stootlijsten. Dit type schakellijsten heeft een speciale signaalverwerkingsmodule nodig om de signalen van de schakellijsten te kunnen verwerken. De Haake schakellijsten werken echter volgens het veiligheid-technisch zeer effectieve en betrouwbare ‘normally closed’ principe. Dit is een fail-safe methode, waarbij bovendien geen separate veiligheidsmodule nodig is.

 

Functionaliteit en opbouw van onze HSC® veiligheidslijsten

Het kernelement van onze HSC®-schakellijsten is de Haake gepatenteerde contactketting. Het bestaat uit elektrisch geleidende contactrollen die in serie zijn geschakeld en isolerende tussenelementen bevatten. Zogenaamde wigrollen. Deze zijn om-enom opgesteld op een expansiekoord. De contactrollen worden door voorspanning samengedrukt; het circuit is heirdoor in normale stand gesloten. Bij bediening wordt tenminste één van de contactrolparen gescheiden via de wigvormige tussenelementen. Hierdoor wordt het gesloten circuit onderbroken. Een omzetting van het uitgangssignaal is dus niet nodig, aangezien er direct een breeksignaal wordt gegenereerd. Dit signaal kan direct naar de bestaande noodstopmodule van de te beveiligen machine worden gestuurd.

 

De gepatenteerde schakelketting van de HSC® schakellijst

Het reactievermogen van de HSC®

De schakelketting gemonteerd in het rubberen profiel

De Haake contactketting bevindt zich aan de voorzijde van het rubberen stootprofiel, welke in diverse hoogtes beschikbaar zijn. De scheiding van de contactpunten in de ketting is niet gebaseerd op een buiging van de contactketting zelf, maar op de ombuiging van de buitenste radiaal van de binnenste axiale kracht. Aanraking van het rubberen profiel leidt hierdoor tot een uitschakelfunctie, zelfs wanneer er maar zacht of kortstondig tegen de schakellijst wordt aangedrukt. Door de rotatie-symmetrische opbouw van de schakelelementen wordt de contactketting onafhankelijk van de bedieningsrichting onderbroken.

 

Omdat de schakellijst al afschakelt aan het begin van het indrukken van het rubber, wordt de resterende hoogte van het rubberen profiel gebruikt voor de zogenaamde ‘remweg’. Dat is de tijd die de machine nodig heeft om na het ontvangen van het afschakelsignaal tot stilstand te komen. Met het oog op het vermijden van blessures is deze ‘remweg’ een zeer belangrijke factor bij het bepalen van de noodzakelijke hoogte van het rubberen profiel. 

 

Voorbeeld werking schakellijst

In het voorbeeld hiernaast gebruiken we een HSC schakellijst met een (rubberen) profielhoogte van 95 mm (HSC-95-35-0x). We benaderen het object met 100 mm/s en drukken met een kracht van 104 N op de schakellijst. Na 16,1 mm (activeringsafstand SB) bereiken we het schakelpunt A en wordt het circuit onderbroken. In dit voorbeeld duurt het nog 33 mm (remweg SN) voordat de machine tot stilstand komt. De totale ingedrukte hoogte van het rubberen profiel bedraagt 49,1 mm (vervormingsafstand SB+SN).

 

Anwendungsbeispiele

 • In (hoogte verstelbare) afzuigkappen voor machines
 • Automatisch bediende deuren en poorten
 • Heftafels
 • Verpakkingsmachines
 • Industriële vrachtwagens
 • Automated Guided Vehicles (AGV’s)
 • (Railsgebonden) transportsystemen
Haake HSC schakellijsten op een AGV
Haake HSC schakellijsten op een AGV

 

Het eenvoudige maar zeer effectieve en veilige werkingsmechanisme van onze schakellijsten zorgt voor een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Enkele voorbeelden van machines en systemen waarin onze HSC®-schakellijsten worden gebruikt zijn:

Omdat de schakelketting een modulaire opbouw heeft en de rubberen profielen in diverse hoogtes en lengtes verkrijgbaar zijn, wordt de HSC® schakellijst volledig op maat voor uw applicatie gemaakt. Onze productspecialisten adviseren u dan ook graag!

 

De voordelen van onze Schakellijsten

 • Hoog veiligheidsniveau: onze veiligheidsschakellijsten voldoen aan Categorie 3 en Performance Level d volgens DIN ISO EN 13849-1.
 • Gunstige schakeleigenschappen: uitschakelfunctie ook bij geringe bedieningskrachten en korte aanspreektijd. Signalering van de contactketen ongeacht de bedieningsrichting.
 • Kosteneinsparungen: Een speciale signaalverwerkingsmodule is overbodig omdat de Haake-contactketen bestaat uit ‘normaal gesloten’ contacten waarvan het signaal direct verder kan worden verwerkt.
 • Eenvoud: Geen ingewikkelde aansluit- en bedradingswerkzaamheden nodig.
 • Conformiteit: Onze schakellijsten zijn vervaardigd volgens geharmoniseerde normen en voldoen dus aan alle eisen van de Machinerichtlijn 2006/42/EG.
 • Maatwerk: groot assortiment aan veiligheidslijsten, volledig volgens uw individuele veiligheidseisen en afhankelijk van de toepassing.
 • Plug-and-play volgens klantspecificatie: De schakellijst wordt direct aangesloten op de bestaande noodstopmodule van de machine of installatie.

Zugehörige Produktkategorien

Verwandte Anwendungen

Kontakt zum Produktspezialisten

Unsere Mitarbeiter beraten Sie gerne bestmöglich. Füllen Sie das Kontaktformular aus und beschreiben Sie Ihre gewünschte Bewerbung so detailliert wie möglich! Unsere Experten machen sich sofort an die Arbeit.